Home Assistant vezérlés máshogy, avagy az egyedi dashboardok és a fali panel

Bár kedvenc otthonautomatizálási szoftverünk felülete szép és letisztult, néha nem elég ennyi. Az alap design világos fehér és kék kinézete az esti mozizás után nem éppen kellemes a szemnek. Szerencsére ezt többen felismerték és már többféle megoldásból választhatunk:

1. Frontend

Az első és az egyik legegyszerűbb megoldás a nem olyan régen bevezetett Témák használata. Itt viszonylag egyszerűen lecserélhetjük a Home Assistant gyári színeit és csak egy kis CSS tudás kell hozzá. Egyszerre több témát is elmenthetünk, így kedvünk szerint váltogathatjuk, vagy – mivel a kiválasztott téma csak az aktuális eszközre lesz érvényes – felhasználási hely szerint is beállíthatjuk. Akit érdekelnek a témák, annak jó hír, hogy a közösségi fórumban több előre elkészített elérhető. Aki mélyebben belemenne, itt találhatja a hivatalos leírását. Nekem amúgy a “darkred” vált be 🙂

2. HADashboard

Ha ennél kicsit egyedibb megoldásra vágyunk, akkor választhatjuk a HADashboard modult is, mely az AppDaemon projektre épül. Itt is többféle téma közül választhatunk, vagy akár elkészíthetjük sajátunkat is. Ezek a felületek már úgy lettek kialakítva, hogy akár telepített megoldásként érintéssel vezérelhessük eszközeinket. Persze e miatt inkább csak a sűrűbben használt eszközöket és parancsokat célszerű kitenni, hiszen a felület korlátozott. Mivel a HADashboard már egy kis önálló alkalmazásként kezelendő, ezért itt kicsit több a teendő és az AppDaemon telepítésére is szükség van. Ez Hass.io alatt valamennyivel egyszerűbb, de az egyéb módon telepítített HA alatt sem megoldhatatlan: a dokumentáció itt érhető el.

3. Home Assistant Control Panel

Azoknak akik Hass.io-t használnak elérhető a Home Assistant Control Panel, mely talán a legszebb megoldás mind közül. Szép modern felülete testre szabható és átszínezhető, mutatja az időt és a hőmérsékletet, azaz a lakás hasznos éke lehet. Telepítése viszonylag egyszerű: ha nem használnánk a közösségi addonokat, akkor állítsuk be a Hass.io Addon oldalán az linkelt repository-t. Ez után a felületről könnyen telepíthetjük. Ez az addon – a HADashboard-hoz hasonlóan – a HA API-ját használja, ezért engedélyezni kell a hostnevét és az IP-jét (port megadásával együtt). A Control Panel javasolja az API jelszó megadását, ezért tegyük ezt is meg. Mivel ez az alkalmazás mindent a kliens oldalon tárol, ezért a beállítást kliensenként el kell végezzük, ez ugyan nem túl kényelmes, de felhasználási területét tekintve elfogadható. A Control Panel oldala telepítési és beállítási dokumentációval itt érhető el. Az Addon repository oldal ezen a linken.

4. Mobil app

Azoknak akik a legegyszerűbb, de mégis szép megoldást keresik az egyik legjobb választás az android készülékekre elérhető HomeAssist app, mely már egy ideje open source projektként fut. Ez az app is a fentebb említett API-t használja és minden funkciót támogat és legtöbb esetben szebb vezérlést ad mint a HA felülete. De válaszhatjuk a Blynk appot is, mellyel mi magunk rakhatunk össze dashboardokat (például MQTT alapokon), ráadásul többféle eszközt kezel, igazi IoT mindenes, ráadásul iPhone-ra is elérhető.

5. Kiosk, azaz tabletből vezérlő

De mit csináljunk a fenti böngésző alapú megoldásokkal, hogy ezeket folyton üzemelő fali vezérlőként tudjuk használni? Használhatjuk a böngésző (Chrome) beépített KIOSK módját (linux, windows), vagy telepíthetünk úgynevezett KIOSK böngészőt. Ilyenből rengeteg érhető el Androidra. Erre a célra egy olcsóbb tablet is bőven megteszi (véleményem szerint a 8″ változat az ideális, mint amilyen az első generációs iPad Mini másolata a Tesco féle Op3n Dott). Rögzítésnek használhatunk fali tartót, vagy mágneses megoldást is, de minkét esetben javaslom a vezeték nélküli töltésre való átalakítást: Szerezzünk be egy a hátlapra ragasztható Qi töltő vevőt és a fali rögzítőre szereljünk egy Qi töltő adót, szerencsére ezek már pár ezer forinttól elérhetőek. Ha nagyon pro megoldást keresünk, akkor AMOLED kijelzős készülékkel próbálkozzunk valami sötét Dashboarddal, mert akkor a feketék valóban sötétek maradnak.

6. HA SwitchPlate, azaz a házilag készült vezérlő Nextion és Arduino alapokon

A fenti megoldásokkal ellentétben itt már szükségünk van némi programozási és elektronikai ismeretre. A HA SwitchPlate egy Nextion programozható érintőkijelzőből és egy ESP8266 wifis mikrovezérlőből épül fel. Home Assistanttal ez utóbbi kommunikál MQTT protokollon keresztül. Az projektben bemutatott demo képernyőkön kívül mi magunk is hozhatunk létre sajátot. A Nextion ehhez tervezőprogramot is kínál, amivel egyszerűen készíthetünk színes és animált felületeket, és mivel ennek vezérlését a kijelző modul saját maga végzi, viszonylag egyszerű Arduino, ESP vagy Raspberry lapokhoz illeszteni. Bár a HA SwitchPlate projekt egésze megosztásra került GitHub-on, itt bizony nekünk kell megépíteni az alapokat, illetve 3D-ben kinyomtatni a dobozát.

+ 1: A csináld magad vonalat erősíti többek között ez az LCD alapú megoldás is.

Ti milyen megoldást választottatok?

Itt találhattok még több ötletet.

Kövess minket!
, , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →

1 thought on “Home Assistant vezérlés máshogy, avagy az egyedi dashboardok és a fali panel

Comments are closed.