Hogyan “szólj jól”?

Így szólsz a legjobban a podcast adásban – néhány segítő ötlet

Íme pár tanács, amitől te is “jobban szólsz” a podcast adásban:

1, Ne törődj a töltelékszavakkal! (“ööö…”, “izé”,”ilyen”)
Ezek a töltelékszavak a napi beszédünk részei, természetesebben hangzik tőle a beszélgetés, ráadásul ha nagyon rákoncentrálsz, többször használod ezeket, vagy teljesen belekeveredsz a mondandódba. Szóval mit is akartam mondani? Izé… Ö… Ja, persze! a töltelékszavak rendben vannak.

2, Mosolyogj, ha beszélsz!

Bár nem videó adásról beszélünk, mégis átmegy, ha valaki vidáman beszél. Az is hallatszik, ha ülsz és nem állsz (A szónokok is ezért beszélnek többnyire állva, sok más egyéb ok mellett)

3, Használd a hangodat!

Még mindig nem videó, ezért a hanglejtés, sokat segít, hogy a nonverbális jelek is átmenjenek az adásban és még természetesebbnek tűnjön a beszéded. Az olyan töltelékszavak nem csak megengedettek, de sokat segítenek is, amelyek érzelmet fejeznek ki. (Tyű, nane!, Tényleg!)

4, Jegyzetelj

Sokszor segít, hogy ne felejtsd el a másik hallgatása közben a felmerülő gondolataidat és jobban hangzik, mint a másik szavába vágni.

5, Ha kell, kezd újra a mondatodat

Mivel a nonverbális jelek nem mennek át az audió csatornán, sokszor szükség lehet a mondat újrafogalmazásához, mert lehet, hogy a beszélgetés közben nem tűnik fel, de visszahalgatáskor elveszíti az értelmét, ha nincs meg a hozzá kapcsolódó vizuális közeg. Ezért ilyenkor érdemes egy másodpercnyi szünetet hagyni és újra fogalmazva előről kezdeni a mondatot. Alannyal, állítmánnyal.

Mindannyiunk célja, hogy az adás jól hangozzon, így számíthatsz rá, hogy úgy fogom szerkeszteni a hanganyagot, hogy minden “üljön”, senki ne hallatszon nevetségesnek.