Pár érdekes kütyü, melyet mi sem értünk

Közelednek az ünnepi vásárok és mint minden évben a boltok most is rengeteg akcióval készülnek. De mit is válasszunk kütyü mániás családtagunknak? Biztos szüksége van rá? Ebben a cikkben bemutatunk pár érdekes szerzetet, mely nem biztos hogy otthonunk hasznos kiegészítője lenne.

A mérnökök is tudnak hajmeresztő ötletekkel előállni, főleg ha művészi vénával is megáldottnak érzik magukat. Persze mondhatjuk, hogy ami nálunk fura, az az ázsiai piacon megszokott, vagy éppen hétköznapi.

 

XIAOVV 2MP WIFI PTZ Security Camera Wireless Bulb Camera with E27 Bulb Connector Infrared Night Vision Motion Detecting 2-way Audio

Itt van mindjárt az E27-es foglalatba rögzíthető – igen, a mennyezeti lámpa izzó foglalata ilyen – biztonsági kamera. Érdekes koncepció, mely részben érthető is, hiszen így könnyen a szoba közepére helyezhető. Egyedül csak az a problémás helyzet, ha valaki fel akarná kapcsolni a világítást. Minden más funkcióban amúgy egy szokásos kínai Wifi-s IP kamera, melyhez felhős alkalmazás jár. Tudja a kétirányú audiót, mozgás érzékelést és hasonlókat. Minden esetre számomra fura, kissé gagyi hatást kelt, nem is beszélve arról a látványról, ahogy a nagyi kristály csillárja közepéről kikandikál. Ha még is meg szeretnétek vásárolni, jó hír, hogy több gyártó is felfedezte magának ezt a foglalatot, így kedvünkre tudunk választani:

Banggood adatlap »

 

CANDY CS4 1072DE

Következő érdekes megoldásunk az NFC-vel okosított mosógép. Alapvetően itt nem az „okos funkciókkal” van a baj, hanem a választott kapcsolódási formával. Az NFC csak nagyon közelről működik, azaz szó szerint hozzá kell érinteni a telefonunkat a mosógép előlapjához. Ez csak azért vicces, mert a program beállítása ennél a készüléknél egyetlen egy tekerőből áll. Nem látom a praktikumot a mobil app megnyitásában, beállításában, majd a mosógéphez battyogás utáni odaérintésben, szemben a tekerő használatával. Főleg, hogy a ki és bepakolás is kézzel végzendő feladat. Más a helyzet, ha Wifi-s lenne a készülék – itt jegyzem meg, hogy az újabb Candy-k már ilyenek –, mert akkor az időzítés helyett valóban az érkezésünkhöz igazíthatjuk a mosás/szárítás befejezését, azzal, hogy távolról indítjuk. Ugyancsak hasznos tud lenni a távoli értesítés is. Összességében hasznos dolog, ha az eszköz smart, csak nem mindegy milyen kommunikációs formát választ a gyártó. Erre figyeljünk oda

A mosógép adatlapja az alzán »

Ha WiFi + Bluetooth változatot keressük, akkor a SimlpyFi matricás Candy készülékek lesznek a barátaink »

 

PETONEER Multifunction Interactive Pet Laser Toys USB Charging APP Control Multi-track Motion With Gravity Sensing Operation For Cat Dog From

Mikor először szembe jött velem ez a termék, azt hittem hogy valami kamera, de nem: ez egy mobillal is irányítható lézeres macskajáték. Az alap koncepciója az, hogy akkor is leköti a macskánkat, ha éppen nem vagyunk otthon. Ez így rendben is van – bár kihagyott ziccer, hogy nem raktak bele kamerát –, de ez a design?! Az adatlapja szerint aranyos macska forma, de mégis hogy lehet aranyos Sauron szeme?! Szerintem a macska is eliszkol félelmében, ha meglátja, főleg hogy még mozog is! És kitaláljátok, hogy hol van benne a lézer? Csak is kizárólag gyermektelen háztartásba ajánlom.

A termék Banggood adatlapja »

 

Smart Air Box

Akár még ígéretesnek is tűnhet a többféle márkanév alatt is elérhető Smart Air Box, hiszen 5 féle szennyező anyagot képes kimutatni az adatlapja szerint a levegőből, illetve méri a hőmérsékletet és páratartalmat. Integrációja is egyszerű, mivel Tuya alapú és Zigbee 3-as eszközről lévén szó, sok gateway kompatibilis vele, legalábbis az adatlapja szerint. Ezzel szemben a valóság az, hogy sajnos az eszköz nagyon pontatlan, gyakorlatilag fals adatokat kapunk tőle. Szétszedve az eszközt; a szenzorok elhelyezése is érdekes, ami szintén okozhat torzítást a mért adatokban. Ha ez nem lenne elég, erre még rájön az a furcsaság, amit Okosotthon Guru tapasztalt; miszerint az eszköz floodolja a Zigbee hálózatot, azaz másodpercenként 3x küld el minden adatot, ha volt változás, ha nem. Nem csoda tehát, hogy néhol 1 csillagot kapott értékelésnek. Ezért én sem ajánlom a terméket.

A termék Aliexpress-es adatlapja »

 

EARYKONG Wifi Natural Gas Sensor Combustible Household Smart LPG Gas Alarm Detector Leakage Sensor Wifi Temperature Detectors

Ez a termék az előzővel szemben nem a pontatlansága miatt került be a listába, hanem a kipróbálása során felmerült rengeteg „ezt miért?!” felkiáltás okán. Bár a feladatát ellátja, hiszen a teszt alatt valóban jelzett, ha gázt érzékelt, azonban nem nevezném pontos eszköznek: 10 °C mért többet a valós értéknél. Ez nem ad túl sok okot a bizalomra. A másik szembetűnő furcsaság a kijelző. Életemben nem láttam még olyan kijelzőt, ami minden más szögből jobban olvasható, mint szemből. Nagyon rossz a minősége a beépített színes (!) LCD-nek, ami annyira szellemképes és borzalmas szín megjelenítéssel rendelkezik, hogy szinte már rosszul lesz az ember, ha ránéz. Mintha hologramot néznék. Az eszköz ráadásul beszél is egy hangos, érthető, bár nem jó minőségű hangszórón. Teszi ezt a 180 másodperces indulás (!) elején, beállításkor és a akkor is, ha valamit érzékel. A készüléken egy gomb van, mellyel elvileg némítani és beállítani tudjuk, de nagyon nem egyértelmű a használata, hiszen rövid nyomásra tesztet indít ami szirénázik és kiabál, ráadásul nem lehet leállítani. Ha akarjátok a lenti linken be tudjátok szerezni, de erre ne bízzatok életvédelmet, arra hivatalosan bevizsgált eszközt vegyetek!

(A termékről hamarosan teszt is készül)

Az eszköz adatlapja »

 

RFID Fingerprint Access Control System Biometric Reader Door Opener Standalone Access Controller 125KHz Keyfobs SD card Support

Egyre divatosabb a beléptetést is okosítani, legyen az ujjlenyomat vagy éppen RFID. Ez sokkal kényelmesebb, mint kulcsokkal bajlódni. Azonban sajnos sok olyan termék van a piacon, ami bár jó masszívnak néz ki, de egy dologra alkalmatlan: biztonsági eszközként való használatra. Ennek oka, hogy sok ilyen eszközben olyan elektronikai komponenst (relé) használnak, ami külső befolyásolásra (erős mágnes) érzékeny. Ekkor a teljes belső áramkör sértetlen marad, az eszköz nem is értesül arról, hogy zárt az áramkör és az ajtó nyitható. Ez nagyon gáz, hiszen az ehhez hasonló (szintén több márkanéven elérhető) termékek még könnyebbé teszi az illetékteleneknek való bejutást az ingatlanba. Ezért ez a termék sem ajánlott. Fontos, hogy olyan megoldást válasszunk, ahol minden logikai áramkör a házon belül van elhelyezve, kívül csak a beviteli panel.

Az eszköz adatlapja »

 

 

Reméljük tetszett ez az összeállítás és hasznos volt számotokra. Ha szeretnétek még hasonlókat, akkor jelezzétek nekünk hozzászólásban, ahol akár termék vagy téma javaslatokat is küldhettek.

Kövess minket!
, , , , , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →