Xiaomi Mijia Multimode Gateway teszt és Home Assistant integráció

Decemberben érkezett a hír, hogy elővételben megrendelhető a Xiaomi mindent tudó új központja a Mijia égisze alá, amihez nekünk sikerült jó hamar hozzájutni és tesztelni. Bár eleinte nem voltunk meggyőzve, végül okozott kellemes meglepetéseket az eszköz.

Kezdjük ott, hogy ez már egy teljesen új vonal a Xiaomi okos háza táján, mivel a megváltozott forma megváltozott funkciókat takar, de a megszokott minőségben. Bár még ez is képes a hangkeltésre, az online rádió funkció kikerült a repertoárból (ahogy az éjjeli fény is). Ennek oka, hogy ez a gateway már csak csipogót tartalmaz, ami bőven elég a Guard funkcióhoz, illetve telepítéshez vagy beállításhoz. Mivel már nem beépített táppal rendelkezik, ezért a hozzá adott USB-s töltőfejet könnyen helyettesíthetjük bármely másik mobiltöltővel, ami képes 5V 1A leadására. Ez nagyban megkönnyíti az elhelyezését.

De ahogy mondják, a lényeg igazából a motorháztető alatt rejlik. És ez itt is igaz. Az új gateway büszkén hirdeti, hogy hitelesített Zigbee 3-mal és Bluetooth 5.0-val érkezik a szokásos 2.4Ghz Wifi mellett. Ennek köszönhetően egyszerűbben lehet összehozni egy automatizálásba meglévő Zigbee és Bluetooth eszközeinket, mely utóbbi esetén is már támogatott a Mesh hálózat kiépítése. Mivel a Zigbee 3 lefelé kompatibilis, ezért az új gateway támogatja a legtöbb eszközt amit a korábbiak, pici különbséggel: ugyan a Door lock, Thermostat és VRF Air conditioning controller kikerült (ezek még kínából se igen szerezhetőek be), viszont elérhető lett az Aqara Shade controller, a Wireless Scene Switch család és három féle Ceiling Light (A korábban bevezetett IKEA izzók támogatása szerencsére itt is megmaradt). Ehhez hozzá jönnek még a Bluetooth eszközök, illetve a gateway megjelenésével egy időben piacra kerülő egyetlen új Zigbee 3 eszköz, a Mijia Light sensor.

 

[rl_gallery id=”1541″]

 

A telepítés itt is roppant egyszerű, csak nyissuk meg a Xiaomi Home appot, válasszuk ki a szokásos kínai régiót és már meg is fog jelenni a közeli eszközök listájában az új gateway. Ez a folyamat mindössze pár percet vesz igénybe és a végén egyből fel is kínálja a jogi nyilatkozat elfogadását, amit egy új firmware telepítésének lehetősége követ. A kezdő felületet ezután a Guard funkció foglalja el, mely 4 féle módban képes működni, amiknél a jelzést lehetőségünk van kicsit finomítani, illetve kiválasztani, hogy mely eszköz jelzése aktiválja az egyes fokozatokat. Így már nem csak teljes riasztást állíthatunk be, hanem olyanra is van mód, amikor mi a hálóban alszunk: amikor is ki kell hagyni a megfigyelésből a környező szenzorokat. Ha bekövetkezik egy riasztás, azt az eszköz többféleképpen jelzi, illetve logolja, ami később visszanézhető. A Guard funkciók alatt helyezkednek el a gateway-hez rendelhető aleszközök melyből nagyjából 50 fajta érhető el a cikk írásakor. Ezek többsége már régóta elérhető, így külön nem térnék ki a funkcióikra, de mindegyiket használhatjuk a fiók összes más termékével automatizációra.

 

Beállítások terén a szokásos funkciókat kapjuk: az előbb említett Guard szintek finomhangolása mellett van mód az egyetlen megmaradt LED indikátor kikapcsolására – aminek személy szerint nem látom hozzáadott értékét, hiszen nagyon szolidan világít az eszköz tetején. Persze van mód a gateway átnevezésére, szobához rendelésére, megosztására, jelszavas védelmére és időzónájának beállítására (ez ráadásul eléggé jól működik is). LAN mód bekapcsolására és token kinyerésére itt nincs mód, illetve a termék nem használható európai szerveren (Próbáltam EU dugaljat is hozzáadni, de nem sikerült működésre bírni, így jelenleg ez nem támogatott).

És akkor jöjjön a legfontosabb funkció: az új gateway Apple HomeKit támogatással rendelkezik, melynek nem csak az Apple eszközök tulajdonosai örülhetnek most, bár nekik a legkönnyebb. Az termék alján és a leírásában megtalálhatjuk a párosításhoz szükséges QR kódot – illetve számsort – amit vagy beolvasunk, vagy manuálisan begépelünk HomeKit rendszerünkbe és az onnantól elérhető lesz Apple eszközeink számára, így vezérelhetjük akár Siri-nek kiadott hangutasításokkal is.

Ha rendelkezünk Home Assistant-tal (vagy OpenHAB-bal, stb.), akkor a gateway beüzemelése után az értesítések között észrevehetjük, hogy elérhetővé vált egy új integrálható eszköz, ami egy HomeKit komponens: Mi Smart Home Hub. És ha már így megjelent, miért ne próbálnánk beállítani, amihez a fentebb említett kód kell csak, mert igen, a Home Assistant támogatja az Apple HomeKit eszközöket, így többek között ezt a gateway-t is. Ha megadtuk a kódot, akkor a Home Assistant csatlakozni fog a gatewayhez és a hozzá rendelt aleszközöket szépen fel fogja ismerni ahhoz hasonlóan, ahogy korábban megszoktuk. Ezeket aztán használhatjuk egyéb integrált eszközeinkkel akár automatizációra is.

 

[rl_gallery id=”1550″]

 

Összességében tehát kijelenthető, hogy inkább már ezt a gateway-t érdemes megvenni már a korábban ajánlott Mijia helyett. Hiszen ez több csatlakozási lehetőséggel bír és könnyebben integrálható okosotthon rendszerünkbe, mind amellett, hogy végre nem kell az átalakítókkal szenvedni. Elhelyezni is könnyebb, mivel ez a korábbiakhoz képest kb fele olyan vastagsággal rendelkezik. Mivel hub funkciókat tölt be, ezért én nem hiányoltam az éjjeli fény funkciót, bár a fényekkel való riasztás hasznos volt. Akiknek ezek fontosak – az internet rádió mellett –, azoknak marad a régi Mijia gateway, mint opció.

A gateway jelenleg Aliexpressen a legolcsóbb, nagyjából $24 ezen a linken:

Xiaomi Multimode Smart Home Gateway

Az új szenzor az alábbi linken érhető el:

Mijia Smart Light Sensor

Kövess minket!
, , , , , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →

1 thought on “Xiaomi Mijia Multimode Gateway teszt és Home Assistant integráció

Comments are closed.