Változik a trend, újra a hagyományos kapcsoló a menő?

Az elmúlt időszak trendjei azt mutatják, hogy ismét a hagyományos kapcsoló kerül előtérbe az érintős megoldásokkal szemben.

A gyártók és forgalmazók kínálatában is egyre-másra tűnnek fel újra a hagyományos kapcsolók. Jó példa erre a Shelly, aki a nemrég jelentett be ilyen kiegészítőt okos reléi mellé. Hasonló példa a Sonoff, ahol hamarosan szintén várhatunk fizikai kapcsolóval szerelt ESP32 alapú megoldásokat. (De akár az NSPanel-t is ide vehetjük fizikai gombjai miatt.) Addig sem kell azonban hiányt szenvednünk, ha ilyen kapcsolót szeretnénk eWeLink alá, mivel a hazai viszonteladónál már kapható a SmartWise megoldása.

De ott van az Aqara, ahol nem is nagyon gondolkodtak érintős megoldásokban, viszont minőségi HomeKit kompatibilis Zigbee kapcsolóik akár nulla vezeték nélkül is használhatóak. Ezekből többféle kialakítás érhető el, így akár formai, akár funkcionális szempontok alapján tudunk választani megfelelőt. Ugyancsak említhetnénk a másik Xiaomi-hoz köthető gyártót a Yeelight-ot is, ahol a dimmer vezérlő kapott klasszikus kinézetet. Hasonlóan gondolkodik az IKEA is, ami fizikai vezérlőit újítja meg, melyek egyre inkább hasonlítanak így a hagyományos kapcsolók kialakítására.

Persze érthető az irány, ha a családtagok elfogadási faktorát vesszük figyelembe. Hiszen minél egyszerűbb és magától értetődő a használat, annál jobban beolvadhat a hétköznapokba az okos eszköz. Ráadásul a vendégeket se zavarjuk vele össze. Itt halkan jegyzem meg, hogy a hagyományos nyomógombnál elérhető akár a Self-powered technológia is, azaz a kinetikus energiát hasznosító akku mentes megoldás.

Nektek mi a véleményetek? Melyik mellett tennétek le a voksot? Érintős, vagy hagyományos kapcsoló?

 

 

Kövess minket!
, , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →