Újdonságok a Shelly háza táján

Múlt héten írtunk a Shelly relékhez készülő kiegészítőjéről, de már is itt az újabb adag az Alterco-tól. Úgy néz ki, komolyan veszik, hogy minden problémára megoldást kínáljanak saját Wifi alapú platformjukkal.

Nem rég jelent meg a hír, de már elérhető a Shelly Flood, ami a wifis szenzorok palettáját bővíti. Ez az eszköz jelez nekünk, ha vízbetörést érzékel, amire akár automatizmust is köthetünk, így minimalizálhatjuk a kárunkat. Hasznos lehet olyan helyeken, ahol nagyobb probléma előjele lehet a nedvesség, például pince vagy háztartási helyiség. Az eszköz ezen felül kapott még hőmérséklet szenzort is és támogatja az ismert okosotthon platformokat, működését pedig egy elem biztosítja akár 18 hónapig.

Jelenleg 24 Euroért kapható, de rendelhetjük csomagban is némi kedvezménnyel.

Újdonság azonban az ajtó vagy ablaknyitás szenzor, mely kiegészül még fényerősség mérővel is, így ideális lehet szoba világítás automatizálására. Ez az eszköz még a Flood-ot is meghaladó, akár 2 éves üzemidővel rendelkezik egyetlen elemről, ami nagyon szép teljesítmény. Egyhamar nem kell elemet cserélni benne, az biztos.

Jelenleg még csak előrendelhető 20 Eurós áron.

Érkezett még egy újabb kiegészítő a Shelly 1 és Shelly 1 PM relékhez: egy falon kívüli gombbal felszerelt tok, azaz a Shelly Button. Ezzel gyakorlatilag felokosíthatunk bármilyen asztali lámpát, ahogy tehetjük azt a Sonoff Basic esetén is. Valószínűleg ennek a konkurenciája lesz a termék, ami még csak előrendelhető 5 Eurós áron.

Talán az egyik legérdekesebb újdonság így a végére maradt, ami nem más mint a Shelly Dimmer/SL. Valójában ez két termék változatot takar: a sima és az SL verziót. Ez utóbbi képes akár nulla vezeték nélküli üzemre is (ilyenkor azonban le kell mondanunk a teljesítmény méréséről), viszont cserébe nem használható 200 V alatti hálózaton ellentétben a sima változattal. Ezen kívül azonban többé-kevésbé megegyeznek: mindkettő a hagyományos dimmer felokosításra, azaz fényerősség szabályozásra alkalmas. A gyártó szerint használható a normál izzókon túl halogénnel és LED-del is. Mivel az eszköz ESP8266 chipre épül, ezért teljesen szabadon alakíthatjuk a működését saját firmware-rel. De ha ehhez nem érzünk elég affinitást, alapból támogatottak a népszerű okosotthon platformok, többek között a Home Assistant, OpenHab vagy a Domoticz.

A két kiadás egységesen 20 Euróért rendelhető elő, melyek szállítását pár hónapon belül kezdik meg.

 

plusz 1: Élelmes barkácsolóknak hála lehet rendelni a Shelly 1-hez DIN RAIL tokozást, így könnyítve meg a beszerelést: https://www.ebay.de/itm/392282735630?ul_noapp=true

 

Kövess minket!
, , , , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →