TasmoAdmin, a megoldás tasmota eszközeink menedzselésére

Ahogy egyre több eszközt integrálunk a saját okosotthonunkba, előbb vagy utóbb szükségünk lesz ezek nyilvántartására. Nálam ez egy Google Drive-os dokumentum volt – amibe feljegyeztem az eszköz típusát, helyét, firmware verzióját, funkcióját. Ha kijött egy frissítés, szépen végigmentem ezen a listán, mondanom se kell, hogy milyen unalmas tud ez lenni.

Szerencsére más is érezte ebben a problémát és megoldást is talált rá a TasmoAdmin (korábban SonWeb) személyében. Ez nem más mint egy webes admin felület, mely segítségével képesek vagyunk az összes Tasmota firmwarrel rendelkező eszközünket menedzselni.

Sok hasznos funkcióval rendelkezik, ilyenek például az hogy automatán megkeresi a hálózaton található összes támogatott eszközt; vagy hogy ezeknek az állapotát (wifi jel, stb.)/státuszát(on/off, szenzor) valós időben láthatjuk, de akár módosíthatjuk is. De mind közül talán a legjobb a csoportos firmware frissítés, mellyel akár az összes eszközön elvégezhetjük ezt a műveletet.

A TasmoAdmin felülete összességében nem bonyolult és mobil eszközökre is optimalizált, így ha csak Tasmota alapú eszközünk van, akár elég is lehet ez a felület a vezérlés szerepére.

A program többféleképpen elérhető, futtathatjuk Windows vagy Linux gépen, de talán legcélszerűbb a Dockeres megoldást választani. Azoknak akik Hassio-t használnak még könnyebb a dolguk, hiszen az – amúgy is sok hasznos kiegészítőket tartalmazó – közösségi addon csomag részét képzi a TasmoAdmin is.

A projekt elérhető a GitHub-on

Illetve a HassioAddon csomagban

Ismertető:

Kövess minket!
, , , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →