Szabványosítanák a Wifi mesh hálózatokat

A Wi-Fi Alliance kidolgozott egy szoftveres megoldást EasyMesh néven, amivel megoldható a gyártó független Wifi alapú mesh hálózat létrehozása.

Jelenleg felkapott téma lett wifi-s körben is a mesh hálózat, aminek eredményeképp több gyártó is kijött a saját megoldásával. Ezzel azonban csak az a baj, hogy sok esetben ezek nem voltak egymással kompatibilisek. Erre kínál most megoldást az EasyMesh, mivel úgy tervezték meg, hogy a jelenleg piacon lévő mesh hálózati eszközökön hardveres módosítás nélkül is képes működni, elég csak egy firmware frissítés.

De mi is az a mesh? A szokásos csillag topológiától eltérően – ilyen az otthonunkban a wifi hálózat, ahol egy routerre kapcsolódik minden eszköz – a mesh lehetővé teszi, hogy egy köztes eszközön keresztül kommunikáljon egy eszköz a központtal, így növelve a hatótávot. Az EasyMesh szabványban leírt mesh hálókban kétféle eszköz létezik: az egyik a kontroller, amely felelős a hálózathoz csatlakozó eszközök és a közöttük folyó kommunikáció kezeléséért, illetve az ügynök (agent), amelyek a tulajdonképpeni hozzáférési pontok, és amelyek a hálózat felépítését és a kontroller felé történő kommunikációt intézik. A szabvány leírja, hogy ezek az eszközök együtt miként hozzák létre a hálózatot, és miként gondoskodnak szükség esetén annak bővítésekor.

Reméljük a gyártók nyitnak a szabvány implementálása felé és hamarosan egyszerűbb lesz otthon is hálózatokat építeni repeater-ek nélkül.

Kövess minket!
, , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →