Okosotthonnal a globális felmelegedés ellen

Napokban jelent meg az IPCC jelentése a globális felmelegedés hatasairól, mely nem fest túl szép kepet a jövőnkről. Sajnos ha az emberiség most nem tesz valamit, akkor gyermekeink egy másfajta Földet örökölnek, ahol sok ma természetesnek vett dolog már csak emlek lesz.

Ez nagyon rosszul hangzik, tehát cselekedni kellene, de nem csak par embernek, hanem mindenkinek: kormányoknak, cégeknek és persze az egyéneknek. Sajnos ez nem lesz ilyen egyszerű: nehéz elérni egy globális összefogást, azt meg pláne, hogy lemondjunk bizonyos dolgainkról. Hiába kellene, nem tudunk átállni a fosszilis energiahordozókról más alternatíváákra, pláne nem egyik napról a másikra. Változtatni nehéz, pedig most szükséges: nem telik el úgy nap, hogy ne lehetne időjárási vagy környezetszennyezési problémákról olvasni, sőt, még eddig se kell elmenni, elég csak megkérdezni a legközelebbi piacon a termelőt az elmúlt évek problémáiról.

Felteheti a kérdést a kedves olvasó, hogy ez az egész komor kezdetű cikk hogyan kapcsolódik az Okosotthon témához, hozzáteszem teljesen jogosan. A válasz egyszerű: egy jól kialakított Okosotthon energiát takarít meg, így pénzt spórolhat, azaz csökken az ökológiai lábnyomunk. Ráadásul sokszor nem is kevés változás érhető el a komfort csökkenése nélkül, sőt, ha ügyesek vagyunk még növelhetjük is! De lássuk a gyakorlatban, hogy mit tehetünk mi piciben:

Mi tavaly költöztünk új házba, ahol hagyományos vagy energiatakarékos izzók voltak 20, 40 de akár 60 wattos fogyasztással. Első lépésben ezeket cseréltük ki LED-es megoldásra, így az izzók maximum 12 wattos fogyasztasúak lettek, miközben a megvilágítás nem csökkent. Ez a beruházás egy felújítás mellett elhanyagolható, hiszen ma már olcsóbb a LED-es termékek ára; én az izzót 750 Ft-os darabáron vettem hazai kereskedésben. Ott ahol spot vagy halogén izzók vannak, ez a változás még szembetűnőbb tud lenni.

A fenti esetben akár javíthatunk is a komforton, ha okosizzót is beiktatunk a rendszerbe, így már nem csak a fényerőt, de a színhőmérsékletet is állíthatjuk (drágább darabnál több színt is). Ez hosszú távon nem csak a pénztárcánkat és a bolygót, de szemünket is kíméli: sötétben minél melegebb fény a javallott. Hasonlóan hat a TV mögött elhelyezett háttérvilágítás is.

Tovább csökkenthetjük a fogyasztást, ha lekapcsoljuk a felesleges lámpákat – mondjuk időzítéssel, vagy mozgás érzékelővel -, vagy elemes mozgásérzékelős éjszakai irányfényt használunk, mely akár egy évig is bírja.

Ha kiszámoljuk, a fenti megoldással jelentős változást érhetünk el, de menjünk még tovább: javasoljuk a cserét a munkahelyünkön is, melyből a cég marketing értéket is teremthet, hiszen presztízsnek számít az új irodaházak építésénél a smart megoldások használata.

De mit tehetünk még pénztárca kímélően? Valójában sokmindent: vásároljunk energiatakarékos háztartási gépeket és azokat megfelelően helyezzük el (a régi hűtő/mosógép a maiak sokszorosát fogyaszthatják). Ha a fagyasztót a leghűvösebb helyre (garázs, pince) tesszük, jelentősen csökkentjük az üzemelési költségeit. Az is sokat számít ha a fűtésünket optimalizáljuk: minden fél fok nagy fogyasztás beli különbséget jelent, ezért ne fűtsünk feleslegesen. Használjunk olyan termosztátot, amiben be tudunk állítani egy takarékos hőmérsékletet, amikor nem vagyunk otthon, illetve a nem használt szobákat se fűtsük. Ha tovább megyünk és automatizáljuk a fűtésünk működését, akkor elkerülhetjük az olyan eseteket, amikor télen a kazán a nyitott ablak mellett akarja befűteni a szobát. Figyeljünk oda a megfelelő páratartalomra is, mivel befolyásolja a hőérzetünket és az egészségünket!

A vízgazdálkodásra is érdemes odafigyelni, hiszen Földünk bizonyos régióiban mindennapi probléma a megfelelő ivóvíz ellátás. De ha nem megyünk olyan messzire és csak a háztartásunkat nézzük, a túl sok víz fogyasztás a szennyvíz számlánkat is növeli. Ezért sem célszerű öntözéshez ivóvizet használni. De sokat spórolhatunk a mosogatógép használatával is, hiszen a kézivel szemben a töredékével is beéri. E mellett itt is válasszunk megfelelő hőmérsékletet, hiszen minél magasabb hőfokú vizet használunk mosásra, mosogatásra és fürdésre, annál többet energiára van szükség. Ezeken túl olyan apró trükköket is bevethetünk, amivel a csaptelep vagy a zuhanyfej fogyasztását csökkentjük: használjunk porlasztós fejet.

Nagyon fontos, hogy csökkentsük az egyszer használatos műanyag csomagolások használatát, váltsunk lebomlóra, de még jobb, ha egy többször használható megoldás mellett döntük! Tipikus ilyen a műanyag szatyor, melyre már rengeteg alternatíva elérhető, válasszunk jól! A háztartásban keletkező szemét nagy részét sokszor ezek teszik ki. Az is sokat számít ha a felesleget csökkentjük, vagy ha tudunk komposztálunk, főleg égetés helyett.

Természetesen a megfelelő hőszigetelés és korszerű hűtő/fűtő berendezések is rengeteget számítanak, így ha módodban áll, ezeket válaszd! Persze nagyon jó lenne teljesen önfentartó napelemes, napkollegtoros, szélerőműves, hőszivattyús és egyéb megoldásról üzemelő házban élni, de ez sajnos még sokak számára nem elérhető. De így is sok mindent megtehetünk, a cikkben leírtakon túl sok egyéb más trükk is van amivel nagy hatásunk lehet a környezetünkre, ne féljünk használni és megosztani ezeket!

Kövess minket!
, ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →