Megjelent a Matter 1.0

Október 4.-én jelentette be a Connectivity Standards Alliance (CSA), hogy megérkezett a Matter 1.0-ás kiadása. Ezzel megnyílt a lehetőség a gyártók előtt, hogy piacra léphessenek első Matter kompatibilis eszközeikkel.

A Matter 1.0 kiadás részeként a hivatalos tesztlaborok nyitva állnak a terméktanúsításra, rendelkezésre állnak a teszthevederek és -eszközök, valamint elkészült a nyílt forráskódú szoftverfejlesztő készlet (SDK) is. Ezen felül a gyártóknak lehetőségük van a támogatott eszközeiket utólag firmware frissítéssel is Matter képessé tenni.

„Ez a kiadás az első lépés azon az úton, amelyet közösségünk és az ipar megtesz annak érdekében, hogy egyszerűbbé, biztonságosabbá és értékesebbé tegye az IoT-t, függetlenül attól, hogy ki vagy és hol élsz. A kis- és nagyvállalatok globális támogatásával a Matter 1.0 mai kiadása több mint mérföldkő szervezetünk és tagjaink számára; ez a lehetőségek ünnepe.” – mondta Tobin Richardson, a Connectivity Standards Alliance elnök-vezérigazgatója.

Több mint 280 tagvállalat – köztük az Amazon , az Apple , a Comcast , a Google , a Samsung SmartThings és a Signify – egyesítette technológiáit, tapasztalatait és innovációit annak érdekében, hogy a Matter megfeleljen az összes érdekelt fél igényeinek, beleértve a felhasználókat, a termékgyártókat és a platformokat.

A Matter nagy előnye ezért, hogy a támogatott eszközök szabványosított kommunikációt valósítanak meg függetlenül attól, hogy azt Wifi-n, Zigbee-n vagy egyéb protokollon teszik-e. Ez megkönnyíti az eszközök átjárhatóságát és azok hosszú távú támogatottságát is biztosíthatja. Bár az első eszközök még vélhetően drágábbak lesznek, hosszú távon az ár csökkenése várható.

A Matter ezen kezdeti kiadása Etherneten, Wi-Fi-n, Thread-en működik és Bluetooth Low Energy-t használ az eszközök üzembe helyezéséhez. Számos általános intelligens otthoni terméket támogat, beleértve a világítást, HVAC-vezérlőket, árnyékolókat, biztonsági berendezéseket, érzékelőket, ajtózárakat, médiaeszközöket, tévéket és vezérlő központokat.

 

Részletes bejelentés angol nyelven »

Kövess minket!
, ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →