Itthon is elérhető lett az egyik népszerű Zigbee USB Adapter

A hobbisták körében egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Zigbee megoldások egyik sarokköve a jó központ, vagyis koordinátor. Erre vannak kész gyári megoldások is – legtöbbször limitált képességekkel –, illetve a mindent tudó nagy okos otthon központok. Ezeken túl ott vannak még a csináld magad mozgalom által életre hívott megoldások.

Az egyik legnépszerűbb ilyen a Zigbee2MQTT-re hallgató szoftveres gateway, ami gyakorlatilag bármin képes elfutni. Népszerűsége érthető, hiszen több mint 1000 különböző Zigbee terméket támogat közel 250 gyártótól. A Zigbee2MQTT gyakorlatilag bármilyen kis PC-n képes elfutni, mindössze egy USB Zigbee adapterre lesz szükségünk, hogy legyen mihez csatlakozni az eszközöknek.

De milyen Zigbee sticket válasszunk?

Vannak a piacon pár dolláros egyszerűbb koordinátornak felprogramozott CC2531 chippel szerelt megoldások. Ezek nagyon olcsók, ám eléggé korlátozott tudásúak. Egyik ilyen korlát, hogy direktben nagyjából 15 eszközt tudnak stabilan kezelni. Persze ettől még a Zigbee Mesh hálózat hasznos tagja lehet routerként, így növelve a lefedettséget.

Jobb döntés az utóbbi időben elterjedt CC2652 sorozatra építő megoldások közül választani egyet. Ezek ugyanis stabilan tudnak egyszerre akár 100-nál is több eszközt kezelni, ráadásul ezek már támogatják az újabb szabványokat is.

Ezek közül az Elektrolama zzh!, a Conbee II és a slae.sh féle változatok a legnépszerűbbek. Ráadásul ha most akarnánk beszerezni valamelyiket, akkor jó hír, hogy utóbbi már hazai forgalmazónál is felkerült a kínálatba. Ezt ráadásul előre felprogramozva árulják a legnagyobb antennával, így Plug & Play megoldást kapunk.

 

A slae.sh CC2652RB Zigbee USB adaptert itt tudjátok beszerezni a hazai viszonteladótól »

 

Nálam jelenleg is egy zzh! teljesít szolgálatot stabilan Zigbee2MQTT Home Assistant alatt.

Kövess minket!
, , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →