Itt a tökéletes Sonoff? Megjelent a BasicR3 hiánypótló funkciókkal

A Sonoff Basic-et valószínűleg szinte mindenki ismeri. A nem túl szép – ám mégis ikonikus – dobozba bújtatott okosrelé az olcsóságával és bővíthetőségével nagyon rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert. Több változata is megjelent, azonban mindnek volt egy fontos hiányossága: gyárilag nem lehetett harmadik fél rendszerével integrálni. De itt a Sonoff BasicR3!

Bár a fenti problémára megoldást jelentenek a közösség által készített egyedi firmware-ek, ennek cseréje némi forrasztással és kódolással jár. Sokaknál nincs is meg a szükséges felszerelés ennek elvégzéséhez (bár ez is pár dollárért beszerezhető). Másik probléma, hogy ilyenkor sajnos le kell mondanunk a gyári felhős megoldást is használó mobil appról. Valószínűleg a gyártó meghallgatta a felhasználóit, ugyanis a most megjelenő új Sonoff Basic már alapból kínál egy alternatív megoldást erre a problémára.

Az új BasicR3 megújult köntösben érkezik, az elődhöz hasonlóan jó árazással. Az új formaterv elég tetszetős lett, úgy is, hogy megőrizte az előd ikonikus vonalait. Az újdonság hozza az eddig megszokott szolgáltatásokat, mint például az Amazon Alexa, Google Home és IFTTT támogatást. Ami mégis érdekessé teszi, hogy ebben már elérhető lesz egy HTTP API, amin keresztül integrálhatóvá válik a legtöbb okosotthon rendszerrel, azaz nem lesz többé szükség az egyedi firmware-ekre. Ezt a gyártó DIY módnak nevezte el és a termék adatlapján meg is jelölte a népszerű okosotthon alkalmazásokat. Ezen felül kapunk még egy LAN módot – melyről sok még nem derült ki –, ami akkor lehet hasznunkra, ha a wifi nem elérhető.

A Sonoff BasicR3 100-240V között használható maximum 10A áram mellett. Az elődhöz hasonlóan ez is a 802.11 b/g/n 2.4GHz vezeték nélküli megoldást használja. Jelenleg elővételben 5 dollár körüli áron kapható. RF funkciókkal kiegészített változata a Sonoff RFR3, mely jelenleg kicsivel több mint 7 dollár körül kapható. Lehet ezzel reagáltak az utóbbi időben egyre népszerűbb Shelly-re?

Kövess minket!
, , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →