Home Assistant hírek

Sokunk kedvenc otthonautomatizálási szoftvere a Home Assistant. Ez nem is meglepő, hiszen rengeteg komponenst támogat, pár hetente érkeznek a frissítések és felhő helyett a lokális megoldás a fő hangsúly a biztonság mellett. Hasonló képpen láthatták ezt az Ubiquiti Networks-nél is. Itthon főleg vállalati környezetben terjedtek el megbízható, stabil és minőségi hálózati eszközeik. Ha ezt a cikket munkahelyeden olvasod, nagy eséllyel épp egy Ubiquiti AP-n keresztül teszed ezt. 🙂
Szóval az Ubiquiti megkereste Paulus Schoutsen-t – a Home Assistant alapítóját – egy állásajánlattal: felvennék főállába dolgozni, de úgy, hogy a Home Assistant-tal foglalkozhasson. Wow!

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy akkor most megvették a Home Assistantot, megszűnhet Open Source maradni? Tömören: NEM! Az Ubiquiti Networks nem szerzett tulajdonjogot a Home Assistantban, csak lehetőséget látnak benne, ezért szeretnék támogatni. A Home Assistant Open Source és az is marad.

A másik hír a Hass.io-val kapcsolatos változások: mivel sokaknál nem tiszta a Hass.io mibenléte, ezért ezt szeretnék letisztázni, hiszen az a cél, hogy egy egyszerű és gyorsan elérhető megoldás legyen.
Szóval mi is az a Hass.io? Gyakorlatilag egy konténerbe csomagold Home Assistant, amit egy erre fejlesztett Linux alapú operációs rendszer futtat. Jelenleg ez a ResinOS egy forkja, amiből kikerült a felhős logika.

Azonban ennek hátránya a frissítések nehéz lekövetése és a bonyolult hardver támogatás. Ezért úgy döntöttek, hogy készítenek egy saját operációs rendszert a Home Assistant részére. Ennek alapja a Buildroot és a RAUC lesz. Ettől gyorsabb és stabilabb működést várnak, miközben könnyebben lehet integrálni újabb hardveres elemeket (érkezhet OrangePi kompatibilis Hass.io?).

Javítani fognak a konténerek kezelésén, megkönnyítve az újraindításokat.
Ezzel együtt javítanak az Addonok működésén is: elérhető lesz az automatikus addon konfiguráció, ami annyit jelent, hogy például egy új MQTT broker telepítése esetén automatikusan bekerül a konfigurációba ennek használata.

Márciustól kezdődően újfajta frissítési ütemtervet vezettek be, melynek célja, hogy rendszeresen kisebb változások mentén stabilabb kiadások születhessenek. Ezzel együtt elérhető lett egy Béta csatorna is, ahol már egy héttel korábban megkaphatjuk az új kiadás teszt változatát. Erre Hass.io-ból egy kattintással átállhatunk. A kiadások e szerint így érkeznek:

Összefoglalva: Még könnyebben használható Hass.io fog készülni, miközben biztonságosabb és gyorsabb lesz. Mindezt továbbra is Open Source alapokon, de immár Ubiquiti Networks hátszéllel.

Kövess minket!
, , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →