Épülő okosvárosok a szomszédban

Okoskukák, okos parkolási fizetési rendszer és érintés nélküli jegykiadó automaták terjednek a cseheknél, akik nagyon szeretnek paypass-szal fizetni.

Tulajdonképpen egy Sziget-karszalaggal a nyakukban járnak a gyerekek a csehországi Kolin városának egyik általános iskolájába. A technológiai fókuszú iskolához jól passzol a személyazonosításra és fizetésre is alkalmas, kulcstartóra szerelhető mini bankkártya, amellyel egy csomó mindent csinálhatnak a diákok.

Ha délben belépnek az étterembe, csak odatartják a terminálhoz a kártyát, az leolvassa, befizették-e a szülei az ebédet, milyen menüt rendelt és hogy egyáltalán, ki is ő. Ugyanezt meg kell tennie az ételkiadó pultnál, és a konyhás nénin rögtön látják, melyik menüt kell adniuk és mekkora adagot (ebben az iskolában ugyanis korosztály szerint mások a mennyiségek is). Ugyan csak egy nappal korábban, de ha a kis Jaroslav meggondolja magát, és mégsem az A menüt kéri, azt is megváltoztathatja a terminál segítségével.

A teljes cikk elolvasható az Index.hu-n

Kövess minket!
, ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →