CES2019: Egy kijelző mind felett, bemutatkozik az AtmosControl

Bizonyára sokaknál felmerült a kérdés, hogy hogyan lehetne a legegyszerűbben vezérelni egy helyről az okosotthonunkat. Mi is írtunk cikket különböző dashboard megoldásokról, de ezeken nagyon érezhető a DIY vonal annak előnyeivel és hátrányaival. Ezt ismerte fel az Atmos (nem keverendő a Dolby megoldásával) és mutatta be saját megoldását AtmosControl néven.

Az AtmosControl egy 7″-os tablet méretű színes kijelzős érintő panel, mely azon túl, hogy a falra rögzíthető, akár magunkkal is vihetjük a lakásban. Maga a felülete letisztult: az alap panelen az időjárási információk mellett a termosztát funkció és a további menüpontok ikonjai kaptak helyet. Ebből több is van, hiszen az AtmosControl támogatja többek között (a teljes lista a gyártó oldalán érhető el) a Google Nest, Philips Hue, Ecobee, Lutron, Sonos, Lifx, Fibaro, Somfy és Wink termékei mellett az IFTTT megoldását is, amivel szinte határtalan lehetőségek nyílnak meg.

Az AtmosControl az érintésen túl hanggal is vezérelhető, így megkaphatjuk a népszerű asszisztensek kényelmét. Ha ez nem lenne elég, még különböző kézmozdulatokat is felismer a beépített kamerájával, amit akár videótelefonálsára is használhatunk. A készülék jó lehet még video kaputelefon szerep betöltésére is a megfelelő kiegésztőkkel, sőt, ha okoszárunk van, akkor alkalmas annak vezérlésére is. E mellett a kijelző több kamera képének egyidejű megjelenítésére is képes, így szinte egy teljes biztonsági megoldást kaphatunk.

Ami miatt viszont kifejezetten érdekes az AtmosControl, az a beéptett kommunikációs protokollok támogatása, ugyanis nem egy egyszerű wifis tabletről beszélünk. Az Atmos úgy is hírdeti a termékét, hogy „smart home hub”, azaz képes önállóan kezelni a különböző eszközöket. Teszi ezt a beéptett Wifi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.1, Intra, Z-Wave vagy Zigbee protokollokon keresztül, amivel gyakorlatilag az összes népszerűIoT platform támogatottsága lehetővé válik.

Ezt ráadásul megfelelő hardverrel meg is támogatták, ugyanis az egész lelke egy négymagos processzor kiegészítve 1gb rammal. Kijelzőnek egy HD felbontású IPS panel kapunk, ami megfelelő képminőséget biztosít ekkora méretben. Odafigyeltek a megfelelő hangminőségre is, ezért a készülék két oldalán 2-2 hangszórót helyeztek el, amit több mikrofonból álló megoldás egészít ki (hasonló megoldást használnak mint az Amazon Echo vagy a Google Home eszközökben). Az energiagazdaságos működésről beépített közelség és környezeti fényérzékelő gondoskodik. Mindezt egy szép és elegáns alumínum házban helyezték el.

A készülék jelenleg előrendelésben érhető el 299 dolláros áron, de azt ígéri a gyártó, hogy már tavasszal megkezdik a kiszállítást.

Kövess minket!
, , , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →

1 thought on “CES2019: Egy kijelző mind felett, bemutatkozik az AtmosControl

Comments are closed.