Tervezzük meg az étkezőt okosan!

Ez a bejegyzés eredetileg ezen az oldalon jelent meg.

Az okosotthon célja, hogy láthatatlanul segítse, hatékonyabbá és kellemesebbé tegye lakásunkat. Akármelyik részét is tervezzük a lakásnak, minden esetben fontos, hogy a berendezést, és az okosítást úgy alakítsuk ki, hogy megfeleljen a szokásainknak, mert akkor tudjuk ezt ténylegesen megvalósítani. Az étkező példáján keresztül nézzük meg, mit is jelent ez a gyakorlatban!

Ahhoz, hogy az okosotthonunk segítsen minket a lakás minden pontján (így az étkezőben is), pontosan meg kell határoznunk, hogy milyen funkciókat várunk el tőle. Szedjük össze, hogy milyen tevékenységeink köthetők ehhez a helyiséghez, milyen feltételek kellenek hozzá, ezek hol tálhatóak (akár az étkezőn belül, akár a lakás más részein).

Az okos konyháról szóló bejegyzésben szó volt arról, hogy a konyhához, a konyhaasztalhoz (vagy a konyhában található étkezőasztalhoz) milyen tevékenységek köthetők. Ezek mentén elindulhatunk az étkező tervezése esetén is. Az esetek többségében étkezésre, családi eseményekre, társasjátékozásra, tanulásra, irodai munkára vagy valamilyen hobbi tevékenységre (pl. varrás, kirakózás, barkácsolás, kézműveskedés) használjuk ezt a helyiséget. Gondoljuk végig, hogy ezek közül mire fogjuk használni az étkezőnket (és van-e más, amit itt nem említettünk), és nagy vonalakban vázoljuk fel a folyamatokat. Nézzünk néhány példát:

Fontos, hogy tervezéskor ne álljunk meg az ajtónál. Lássuk, azt is, hogy a különböző helyiségekben zajló folyamatok hogyan kapcsolódnak egymáshoz, hiszen nem feltétlen ér véget egy adott tevékenység attól, hogy már egy másik szobában vagyunk. (Éppen ezért választottam példának az étkezőt, hiszen – ahogy a folyamatábrán is látszódik – a vacsora sem akkor kezdődik, amikor leülünk enni, hiszen a tányéroknak, az ételnek is valahogy el kell jutni az asztalra.)

Ha összeírtuk, hogy milyen lépésekből állnak az egyes folyamatok, érdemes egy vázlatos alaprajzon berajzolni az egyes tevékenységek „útvonalait”. Különösen hasznos, ha az étkező nem a konyhában van, hanem egy másik helyiségben, hiszen nem mindegy, hogy mennyit rohangálunk a koszos edényekkel, és milyen bútordaraboknak megyünk neki útközben.

Persze azt se felejtsük el, hogy ezek a folyamatok egymással is kapcsolódhatnak, illetve több ember egyidejűleg is használhatja az étkezőt – például gondoljunk arra az esetre is, hogy mi van akkor, ha a gyerekek éppen házi feladatot írnak az asztalnál, amikor megéhezünk.

Ha ez megvan, jöhet az okosítás. Nézzük meg lépésről lépésre az egyes folyamatokat. Hogyan tehetjük az egyes lépéseket hatékonyabbá és kényelmesebbé? Ehhez érdemes összeszednünk, mik az elvárások és az igények ezekkel kapcsolatban. Nézzünk ismét pár példát:

  Étkezés Tanulás Karácsony Társasjáték
Elvárás – “Éppen elég” világítás
– Hangulat zene
– Fókuszált figyelem
– Nyugodt környezet
– Karácsonyi fényjáték
– Karácsonyi háttérzene
– Fókuszált megvilágítás
– Hangulatos háttérzene
Okosítás – Meleg színhőmérsékletű fények az asztal fölött (“belógó megvilágítás”)
– Napszaknak megfelelő lejátszási lista a hangasszisztensről
– Semleges színhőmérsékletű fények az asztal fölött (“belógó megvilágítás”)
– Jelzések némítása a helyiségben és a telefonon
– “Fókuszált tanulás” lejátszási lista a hangasszisztensről
– “Karácsonyi füzér” fények a hangulat megvilágításban
– Meleg színhőmérsékletű fények az asztal fölött (“belógó megvilágítás”)
– “Karácsonyi háttérzene” lejátszási lista a hangasszisztensről
– Semleges színhőmérsékletű fények az asztal fölött (“belógó megvilágítás”)
– “Gameboard #99” lejátszási lista a hangasszisztensről

Sokáig tart ezeket saját igényeidre szabva részletesen végig gondolni és leírni? Igen! Megéri rászánni az időt? Igen!

A Tervezzük meg az étkezőt okosan! bejegyzés először Okosotthon Guru-én jelent meg.

Kövess minket!

About okosotthon.guru

„A hálószoba lámpa kapcsolójához miért nincs távirányító?” Ez volt az a kérdés, ami elindított 2013-ban az okosotthonok világa felé, ekkor fogalmazódott meg bennem az elhatározás, hogy az otthonomat még kényelmesebbé, biztonságosabbá és nem utolsósorban energiatakarékosabbá teszem. Évekig nézelődtem a piacon fellelhető megoldások között, de még alaposabb utánajárás után sem tudtam eligazodni a rengeteg lehetőség és megoldás között, nem volt a piacon olyan megoldás vagy személy, aki átlátta volna a gyorsan változó okosotthon piacot és személyre szabottan tudott volna segíteni az otthonom kialakításában. Az elmúlt évek a lehetőségek feltérképezésével, kipróbálásával, valamint az önképzéssel teltek. Megismertem a „csináld magad” megoldásokat, a kész eszközöket majd a komplett épületautomatizálási rendszereket is. Kipróbáltam, szétszedtem, hogy megértsem, hogyan is működik, elkövettem az összes lehetséges hibát, amit ezen téren el lehet követni. Mindig arra törekedtem, hogy átfogóan megértsem és megismerjem a különböző megoldásokat és azok előnyeinek és hátrányainak ismeretében tudjak egyik vagy másik megoldás mellett dönteni. Az idő során azt vettem észre, hogy mások is hasonló helyzetbe kerültek, mint annak idején én. Szembesültek az őket elárasztó lehetőségekkel és nem tudnak választani az okosotthon megoldások között, mert úgy érzik, nincsenek a megfelelő információ birtokában. Feladatomnak éreztem, hogy segítsek nekik, így megalapítottam a Smartopert Kft-t és életre keltettem az Okosotthon Guru márkát, ahol márkafüggetlenül segítek eligazodni azoknak, akik okosotthont szeretnének, hogy valóban rájuk szabott okosotthonuk legyen. Telepítők és villanyszerelők is megkerestek, hogy melyik megoldást javaslom nekik, mert ők sem igazodtak ki a lehetőségek között, így született meg a Smopet, mely naprakész tudást biztosít a szakembereknek a piacon lévő megoldásokhoz, mert így lehetnek kiemelkedőek a területükön és szolgálhatják az ügyfeleik érdekeit.
View all posts by okosotthon.guru →