Okos távirányító – Egy távirányító (volt) mind felett

Ez a bejegyzés eredetileg ezen az oldalon jelent meg.

2005-ben szereztem be az első Logitech Harmony távirányítómat (Logitech Harmony 525), majd követte a másik 2012-ben (Logitech Harmony 665), végül a polcra került 2019-ben, mert elfogytak a készülékek és egy eszköz maradt csak, az okosTV vezérlője.
Közben a Logitech bejelentette a Harmony széria gyártásának leállítását 2021. áprilisában és az okosTV-m megöregedett annyira, hogy nem futnak rajta már az általam használt alkalmazások (Netflix, HBO Go, PLEX, Amazon Prime Video és AppleTV) így kellett egy másik eszköz is, ami átveszi az “okosságot”, emiatt pedig újra szükségem lett egy “okos távirányítóra”.

2005-ben 3 eszközt kellett összehangolnom egy távirányítóval: a TV-t, a hangrendszert és a dvd lejátszót. Az akkor piacon lévő univerzális távirányítók korlátozott tudással rendelkeztek és a makrók futtatására nem voltak alkalmasak, így keresni kezdtem egy olyan megoldást (ekkor még nem hívták ezeket “okosnak”), ami ezeket a funkciókat tudja.
A Logitech Harmony 525 tökéletes választás volt, hiszen kiváltotta a három távirányítót és malrókat is tudott futtatni, vagyis a teljes bekapcsolás és kikapcsolás gombnyomogatási sorozatot képes volt megtanulni és egy gombnyomásra visszaadni, így az összes készülék a megfelelő sorrendben, időzítéssel kapcsolt be, váltott csatornát.
Az évek teltek, a DVD lejátszót váltotta a digitális média lejátszó, megjelentek a telefonos alkalmazások is, de a távirányító maradt, mert az egyetlen fizikai gomb megnyomását soha nem tudta leváltani a mobiltelefon (és az okos távirányítók) érintőképernyője, ahol nincs fizikai visszajelzés, rá kell néznünk a felületére, hogy a megfelelő helyen megnyomjuk (a mobiltelefon kijelzőnek feloldásáról, alkalmazás újratöltéséről nem is beszélve).
Az okos televíziók fejlődésével aztán a médialejátszási funkciók is bekerültek a TV-be, végül a hangrendszer is betagozódott a TV alá, közvetlenül egy eszközről vezérelve minden más eszközt, 2019-ben vásároltam egy LG okosTV-t és kicsit szomorúan tettem a polcra 2019-ben az akkori távirányítót – egy Harmony 665-ös volt-, aminek a gombjai már megkoptak, illetve az állandó földön landolás is nyomot hagyott rajta, de még működött.

Az okosTV-k talán a leginkább a mobiltelefonokhoz hasonlítanak már: az alapfunkció (“élő tv nézés”) háttérbe szorul az új funkciók terhére (on-demand lejátszás, játékok, zenehallgatás, stb.) Számos megoldás érkezik Android rendszerrel (Philips például), de vannak gyártói saját platformok is (LG, Samsung). Számos alkalmazás gyorsan és könnyen elérhető ezeken a készülékeken és a középmezőnytől fölfelé rendelkeznek akkora számítási kapacitással is, hogy ne okozzon komolyabb gondot egy nagyobb videó fájl lejátszása.
Az okosTV-k legnagyobb problémája is a mobiltelefonokéhoz hasonló: a szoftveres elavulás. Az “okos” funkciók, vagyis a rajta futó alkalmazások csak a piacra lépés utáni néhány évig fognak frissítéseket kapni, Itt is jellemző a 3-4 éves támogatási ciklus (az alkalmazások esetében), így jó eséllyel belefuthatunk abba a kellemetlen helyzetbe, hogy az általunk leggyakrabban használt alkalmazások egyszer csak nem indulnak el a készüléken.
Az én problémám is itt kezdődött, amikor 2021. októberében értesített a TV-m, hogy november 1-ével megszűnik az alkalmazási támogatás rajta (legalább is a Netflix és a Plex esetében), vagyis rögtön “visszabutul” a készülék.

Ekkor került elő, hogy akkor kell egy külső média lejátszó, ami az általam használt stream szolgáltatásokat, illetve a helyben (is) tárolt családi videók lejátszását (ezt Plex-en keresztül oldom meg) is képes kezelni.
Az Amazon Fire TV Stick 4K Max eszközre esett a választásom, amit könnyen integrálni tudtam a jelenlegi Amazon eszközeimmel (Amazon Show 7, echo, echo dot 2,3,4 Gen) illetve a Home-Assistant, Homey páros alá is.
A készülék távirányítója bluetooth-os, ami a TV hangját illetve ki- és bekapcsolását infravörös fény segítségével végzi, emellett rendelkezik egy “Alexa gombbal”, ami hangvezéreltté teszi a készüléket.
Ez is okozta nekem a problémát, mert a bemeneti csatornát nem lehetett gombbal vezérelni, csak hangutasítással, ami talán jónak tűnik az első 2-3 alkalommal, de utána nagyon idegesítő tud lenni, a “switch to …” hangutasítás.

Ha már “upgradelni” kell a távirányítót, akkor miért ne lehetne a korábbi megoldást alkalmazni? – gondoltam és kutakodni kezdtem az interneten Logitech Harmony alternatíva után (Az eszközöket még lehet kapni viszonteladóknál és a Logitech is azt ígéri, hogy lesz támogatás ezentúl is az eszköz mögött, de újat már nem gyártanak).
Számomra a legszimpatikusabb megoldás a Sofabaton U1 lett, kicsit hasonló a korábbi Harmony eszközökhöz, telefonról alkalmazáson keresztül kezelhető. A legnagyobb bökkenő, hogy európai forrása nincsen, így az Amazon USA-tól kellett megrendelni. Előre vámkezelve érkezett meg, olcsóbban jöttem így is ki, mint egy hasonló tudású Harmony távirányítóval tettem volna ugyanezt korábban.

Sofabaton U1

Az eszköz könnyen kezelhető, egy kiosztás alatt lehet infravörös, Bluetooth illetve makró vezérlést is rögzíteni, mindezt mobil alkalmazáson keresztül. A menü egyértelmű, gyorsan kezelhető, és ismeri az összes jelentős márkát és modellt, ha mégis olyan eszközünk lenne, ami egyedi infravörös jelet ad, akkor azt is megtaníthatjuk vele.
Visszatértem tehát az “okos távirányítóhoz”, hogy egyszerűbb és kényelmesebb legyen a média vezérlés otthon.

Kövess minket!
more

About okosotthon.guru

„A hálószoba lámpa kapcsolójához miért nincs távirányító?” Ez volt az a kérdés, ami elindított 2013-ban az okosotthonok világa felé, ekkor fogalmazódott meg bennem az elhatározás, hogy az otthonomat még kényelmesebbé, biztonságosabbá és nem utolsósorban energiatakarékosabbá teszem. Évekig nézelődtem a piacon fellelhető megoldások között, de még alaposabb utánajárás után sem tudtam eligazodni a rengeteg lehetőség és megoldás között, nem volt a piacon olyan megoldás vagy személy, aki átlátta volna a gyorsan változó okosotthon piacot és személyre szabottan tudott volna segíteni az otthonom kialakításában. Az elmúlt évek a lehetőségek feltérképezésével, kipróbálásával, valamint az önképzéssel teltek. Megismertem a „csináld magad” megoldásokat, a kész eszközöket majd a komplett épületautomatizálási rendszereket is. Kipróbáltam, szétszedtem, hogy megértsem, hogyan is működik, elkövettem az összes lehetséges hibát, amit ezen téren el lehet követni. Mindig arra törekedtem, hogy átfogóan megértsem és megismerjem a különböző megoldásokat és azok előnyeinek és hátrányainak ismeretében tudjak egyik vagy másik megoldás mellett dönteni. Az idő során azt vettem észre, hogy mások is hasonló helyzetbe kerültek, mint annak idején én. Szembesültek az őket elárasztó lehetőségekkel és nem tudnak választani az okosotthon megoldások között, mert úgy érzik, nincsenek a megfelelő információ birtokában. Feladatomnak éreztem, hogy segítsek nekik, így megalapítottam a Smartopert Kft-t és életre keltettem az Okosotthon Guru márkát, ahol márkafüggetlenül segítek eligazodni azoknak, akik okosotthont szeretnének, hogy valóban rájuk szabott okosotthonuk legyen. Telepítők és villanyszerelők is megkerestek, hogy melyik megoldást javaslom nekik, mert ők sem igazodtak ki a lehetőségek között, így született meg a Smopet, mely naprakész tudást biztosít a szakembereknek a piacon lévő megoldásokhoz, mert így lehetnek kiemelkedőek a területükön és szolgálhatják az ügyfeleik érdekeit.
View all posts by okosotthon.guru →