Okos lesz-e a konyhám egy okos tűzhelytől?

Ez a bejegyzés eredetileg ezen az oldalon jelent meg.

 

Számos okos konyháról szóló cikk és bejegyzés azzal kezdődik, hogy a legtöbb lakásban a konyha központi szerepet tölt be az ott lakók életében. Ez az állítás nagy valószínűséggel meg is állja a helyét, de messzemenő következtetéseket azért nem vonhatunk le belőle – esetleg arra vonatkozóan, hogy miért a konyhába készül a legtöbb „felesleges” okos eszköz. Sőt, attól, hogy a legtöbb időt valaki a konyhában tölti amikor otthon van (leszámítva persze azt az időt, amikor alszik), nem feltétlen lesz szüksége okos konyhára, hiszen mindenkinél más-más szerepe lehet a konyhának, mások az igényei, az okosítás tekintetében is más lesz a segítségére. Másra van szükséged, ha folyamatosan több emberre főzöl és másra, ha rendeled az ebédet, a konyhaasztalt pedig csak étkezésre használod, és megint másra, ha félúton próbálsz egyensúlyozni a kettő között (például home office-ban dolgozol, néha főzöl, néha rendeled az ebédet, és mindeközben óvodai foglalkoztató központtá (is) változik az étkezőasztal).

Tehát főzni vagy nem főzni, ez itt a kérdés. Mielőtt elkezded tervezgetni a konyhát, gondold végig, hogy pontosan mi lesz a célja ennek a helyiségnek, milyen funkciókat fog ellátni. Gondold végig a főzési és az étkezési szokásaidat – illetve szokásaitokat, ha nem egyedül élsz! Gyűjtsd össze, hogy pontosan milyen folyamatok lehetnek itt (étkezés, főzés, mosogatás, mosás, tanulás, játék, ünnepek stb). Szedd össze, hogy ezeket hogyan zajlanak, és mi az, amit szeretnél automatizálni az okosotthonodban. A továbbiakban összeszedtem pár lehetőséget, amiből ötletet meríthetsz hozzá.

Az okosotthonunk számos ponton a segítségünkre lehet a főzés során a menütervezéstől kezdve egészen odáig, hogy a hangasszisztens emlékeztet, hogy lejárt a sütési idő, vagy bejelenti a családnak, hogy a „vacsora tálalva” van. Beállíthatjuk a főzéshez vagy az étkezéshez megfelelő fényviszonyokat, hőmérsékletet és levegőztetést. Ezek mellett számos okos eszköz integrálható a rendszerbe, amelyek segíthetik az életünket – bár sok felesleges is akad köztük (ezt mindenki a saját igényei és szokásai szerint mérlegelje mire van szüksége).

Az okos sütő például automatikusan állítja a hőmérsékletet, távolról nyomon lehet követni, hogy áll a torta, vagy akár időzíthetjük is a sütés idejét. Az okos kávéfőző az szokásainknak megfelelően friss kávéval vár minket. Az okos hűtő a beépített kamera révén nyomon tudja követni, hogy miből mennyi van még, képes jelezni, ha például már csak egy paradicsom maradt a zöldséges dobozban – gyakorlatilag egy komplett otthoni készletnyilvántartó rendszert kezel nekünk, amelyet összeköthetünk a bevásárló listánkkal is.

Az okosotthonban betöltött szerepe az okos konyhai eszközöknek akkor realizálódik, amikor ténylegesen integrálva vannak a rendszerbe, és ezáltal összekapcsolhatjuk a funkcióikat. Például a mosogatógép üzen, ha lejárt a program vagy a mosógépet távolról vagy időzítve elindíthatod, hogy pont akkor járjon le, amikor hazaérsz. Az elszívó a levegőminőség szenzor adatai alapján vagy a főzőlap bekapcsolásakor indul el, de ide vehetjük azt is, amikor a bekapcsolva hagyott főzőlap értesítést küld, ha a mozgásérzékelő nem jelez, hogy valószínűleg nem kapcsoltad ki, amikor elmentél otthonról (és akár magától le is kapcsol).

Ha nemcsak főzésre és étkezésre használjuk a konyhát, érdemes ezeket is körüljárni, mielőtt nekivágsz a konyha okosításának.

Bár ideális esetben van az otthoni munkavégzésre vagy a tanulásra egy egyértelműen elhatárolt területünk, ahova elvonulhatunk, ez nem mindig valósítható meg. Ilyenkor gyakran a konyhaasztal esik áldozatul, és máris íróasztallá kell alakulnia. Home office esetén – különösen, ha nincs külön dolgozósarok – segítségünkre lehetnek a különböző szín- és hanghatások. Az irodai munkánál különösen fontos a megfelelő megvilágítás, így érdemes ennek a világítási képnek a kialakítására nagyobb hangsúlyt fektetni. Ha részletesebben érdekel a home office kialakítása az okosotthonban, érdemes elolvasnod ezt a bejegyzést is.

Családi eseményekre beállíthatunk különleges világítási képeket, zenéket rendelhetünk hozzájuk. Az okosotthonunk segíthet például a karácsonyi és a húsvéti hangulat elérésében, a különböző beállítások tökéletesen kiegészíthetik a dekorációnkat és a szokásainkat ezeken az ünnepeket, de akár a halloweeni hangulat megteremtését is rábízhatod.

Ha társasjátékozni támad kedvetek, csak el kell indítanod az erre beállított okosotthon funkciót, és beállítódnak a fények, és akár az adott játéknak megfelelő zene indul.

Számos lehetőség rejlik a konyha automatizálásában, de rengeteg olyan felesleges eszköz is megjelent a piacon, amelyek csak a nevükben okosak, de a valóságban nem integrálhatóak az otthonunkba. Mielőtt százezreket, netán milliókat költenél ezekre az eszközökre, tájékozódj a berendezések tényleges képességeiről, és gondold végig, hogy mely funkcióik miatt akarod használni azokat, és tényleg ez lesz-e a legjobb megoldás vagy elég helyette a hangassziszensnek egy új rutint létrehozni.

A Okos lesz-e a konyhám egy okos tűzhelytől? bejegyzés először Okosotthon Guru-én jelent meg.

Kövess minket!
more

About okosotthon.guru

„A hálószoba lámpa kapcsolójához miért nincs távirányító?” Ez volt az a kérdés, ami elindított 2013-ban az okosotthonok világa felé, ekkor fogalmazódott meg bennem az elhatározás, hogy az otthonomat még kényelmesebbé, biztonságosabbá és nem utolsósorban energiatakarékosabbá teszem. Évekig nézelődtem a piacon fellelhető megoldások között, de még alaposabb utánajárás után sem tudtam eligazodni a rengeteg lehetőség és megoldás között, nem volt a piacon olyan megoldás vagy személy, aki átlátta volna a gyorsan változó okosotthon piacot és személyre szabottan tudott volna segíteni az otthonom kialakításában. Az elmúlt évek a lehetőségek feltérképezésével, kipróbálásával, valamint az önképzéssel teltek. Megismertem a „csináld magad” megoldásokat, a kész eszközöket majd a komplett épületautomatizálási rendszereket is. Kipróbáltam, szétszedtem, hogy megértsem, hogyan is működik, elkövettem az összes lehetséges hibát, amit ezen téren el lehet követni. Mindig arra törekedtem, hogy átfogóan megértsem és megismerjem a különböző megoldásokat és azok előnyeinek és hátrányainak ismeretében tudjak egyik vagy másik megoldás mellett dönteni. Az idő során azt vettem észre, hogy mások is hasonló helyzetbe kerültek, mint annak idején én. Szembesültek az őket elárasztó lehetőségekkel és nem tudnak választani az okosotthon megoldások között, mert úgy érzik, nincsenek a megfelelő információ birtokában. Feladatomnak éreztem, hogy segítsek nekik, így megalapítottam a Smartopert Kft-t és életre keltettem az Okosotthon Guru márkát, ahol márkafüggetlenül segítek eligazodni azoknak, akik okosotthont szeretnének, hogy valóban rájuk szabott okosotthonuk legyen. Telepítők és villanyszerelők is megkerestek, hogy melyik megoldást javaslom nekik, mert ők sem igazodtak ki a lehetőségek között, így született meg a Smopet, mely naprakész tudást biztosít a szakembereknek a piacon lévő megoldásokhoz, mert így lehetnek kiemelkedőek a területükön és szolgálhatják az ügyfeleik érdekeit.
View all posts by okosotthon.guru →