Milyen lehet álmaid okosotthona?

Ez a bejegyzés eredetileg ezen az oldalon jelent meg.

Az igazi okosotthonban a rendszerek és a folyamatok kapcsolatban állnak egymással, az egyes eszközök együttműködve érik el, hogy a felhasználó számára az okosotthon kényelmes, biztonságos és energia takarékos legyen. Nézzünk néhány példát, hogy mi mindent tudhat egy igazi okosotthon.

Okos világítás

Az okos világítás lehetőséget ad arra, hogy szokásaidhoz igazodjanak a fényviszonyok. A kültéri és beltéri világítás úgy működik, ahogy Te szeretnéd, például felkapcsol a kinti világítás sötétedéskor, ha érzékeli, hogy kint vagy az udvaron, vagy éppen a nappali fényei váltanak színt, amikor elindítasz egy filmet.

Ha energia takarékos okosotthont szeretnél, akkor lehetőséged van arra, hogy minden lámpa lekapcsoljon, ha elmész otthonról (vagy kilépsz a szobából), vagy alacsonyabb fényerővel működik, amikor nincs szükség erős megvilágításra – például ha csak átsétálsz a folyosón.

Okos fűtés és hűtés

A lakás hőmérséklete igényeid szerint automatikusan változik a kinti és benti hőmérséklet alapján akár az egész házban egyszerre akár szobánként is, így kellemes idő lesz a lakásban, amikor fáradtan hazaérsz a munkából.

A fűtés és hűtés okosítása révén megfelelő hőmérsékletet tarthatsz otthonodban a legoptimálisabb energiafelhasználással, és nyomon is követheted a hőmérséklet változását és az energia felhasználásodat is.

Okos árnyékolás

A nyári melegben az otthonod úgy állítja be az árnyékolókat, hogy a tűző nap ne süssön be az ablakokon, de megfelelően világos legyen a szobában. Ez szintén nagyban hozzájárul ahhoz, hogy minimalizálni tudd az energia felhasználást, hiszen kevesebbet kell bekapcsolnod a kímát is.

Biztonságos okosotthon

Otthonodat mindig biztonságban tudhatod, ha többkamerás riasztórendszerrel van felszerelve, az okos zár pedig lehetővé teszi, hogy soha többé ne felejtsd el bezárni az ajtót, ha elmentél otthonról.

Ha elutazol, beállíthatod, hogy úgy tűnjön, mint ha otthon lennél, például időnként felkapcsol egy-egy lámpa, a redőnyök a napi rutin szerint mennek fel és le.

Nem kell aggódnod, hogy elzártad-e otthon a csapot indulás előtt. A ház nemcsak tűzjelzővel van felszerelve, így otthonod azonnal jelezni fog, ha vizet érzékel, és el is zárja a vízbemenetet.

Multimédia

Okosotthonodat a beállított automatizmusok mellett telefon és hangasszisztens segítségével is vezérelheted.

Ébredhetsz minden reggel a kedvenc számodra, a Multiroom hangrendszer segítségével pedig a zene követni tud az egész lakáson keresztül, bármerre jársz.

Okos kert

A kertben az okos öntözőrendszer meglocsolja a növényeidet, amilyen gyakran csak szükséges (akár naponta, akár az általad meghatározott talajnedvességi szint elérésekor), az okosfűnyíró pedig csendben lenyírja a füvet, ha egy bizonyos magasságot elért, figyelembe véve az időjárási viszonyokat (pl. nem indul el esőben), így neked csak élvezned kell a kert szépségeit az általad kiválasztott hangulatvilágítás alatt, vagy csobbanhatsz egyet a pontosan beállított hőmérsékletű medencédben is, egy kellemes zene kíséretében.

Okos háztartás

Gondoltál mára, milyen jó lenne, ha a takarítás helyett egy forró kávé várna rád, mikor felkelsz? Az okosotthonban ez is lehetséges. Beltéri és kültéri okoskonnektorokkal szinte bármilyen eszközt okosíthatsz a lakásban, így minden reggel friss kávé várhat a konyhában, a takarítást pedig ráhagyhatod a robotporszívóra, amíg te elmész otthonról.

Ez természetesen mind csak példa a lehetőségek hatalmas tárházából, és pusztán ez a lista még önmagában messze áll a Te okosotthonodtól. Ahhoz, hogy tényeg álmaid okosotthonát alakítsuk ki, személyes egyeztetések és helyszíni felmérés szükséges. Felmérjük, hogy ténylegesen milyen igényeid és elvárásaid vannak neked (és azoknak, akikkel együtt élsz) az okosotthonnal szemben. Megnézzük, hogy milyen adottságai, funkciói és berendezései vannak az ingatlannak. Ezek együttes figyelembe vételével tudjuk megtervezni azt a rendszert, ami nemcsak egy okosotthon, hanem  tényleg a Te okosotthonod lesz.

 

A Milyen lehet álmaid okosotthona? bejegyzés először Okosotthon Guru-én jelent meg.

Kövess minket!

About okosotthon.guru

„A hálószoba lámpa kapcsolójához miért nincs távirányító?” Ez volt az a kérdés, ami elindított 2013-ban az okosotthonok világa felé, ekkor fogalmazódott meg bennem az elhatározás, hogy az otthonomat még kényelmesebbé, biztonságosabbá és nem utolsósorban energiatakarékosabbá teszem. Évekig nézelődtem a piacon fellelhető megoldások között, de még alaposabb utánajárás után sem tudtam eligazodni a rengeteg lehetőség és megoldás között, nem volt a piacon olyan megoldás vagy személy, aki átlátta volna a gyorsan változó okosotthon piacot és személyre szabottan tudott volna segíteni az otthonom kialakításában. Az elmúlt évek a lehetőségek feltérképezésével, kipróbálásával, valamint az önképzéssel teltek. Megismertem a „csináld magad” megoldásokat, a kész eszközöket majd a komplett épületautomatizálási rendszereket is. Kipróbáltam, szétszedtem, hogy megértsem, hogyan is működik, elkövettem az összes lehetséges hibát, amit ezen téren el lehet követni. Mindig arra törekedtem, hogy átfogóan megértsem és megismerjem a különböző megoldásokat és azok előnyeinek és hátrányainak ismeretében tudjak egyik vagy másik megoldás mellett dönteni. Az idő során azt vettem észre, hogy mások is hasonló helyzetbe kerültek, mint annak idején én. Szembesültek az őket elárasztó lehetőségekkel és nem tudnak választani az okosotthon megoldások között, mert úgy érzik, nincsenek a megfelelő információ birtokában. Feladatomnak éreztem, hogy segítsek nekik, így megalapítottam a Smartopert Kft-t és életre keltettem az Okosotthon Guru márkát, ahol márkafüggetlenül segítek eligazodni azoknak, akik okosotthont szeretnének, hogy valóban rájuk szabott okosotthonuk legyen. Telepítők és villanyszerelők is megkerestek, hogy melyik megoldást javaslom nekik, mert ők sem igazodtak ki a lehetőségek között, így született meg a Smopet, mely naprakész tudást biztosít a szakembereknek a piacon lévő megoldásokhoz, mert így lehetnek kiemelkedőek a területükön és szolgálhatják az ügyfeleik érdekeit.
View all posts by okosotthon.guru →