Mi történik az okosotthonban, ha elmentünk otthonról?

Ez a bejegyzés eredetileg ezen az oldalon jelent meg.

Arról már volt szó az árnyékolásnál, hogy nyaraláskor mi mindenben lehet a segítségünkre az otthonunk.

Az utazás alatt az okosotthon számos megoldással könnyítheti meg a dolgunkat. Többek között az okos zár, a biztonsági kamerák, az árnyékolók, a világítás – együtt működve a lakásban elhelyezett érzékelőkkel – gondoskodik otthonod biztonságáról. Erről részletesebben az árnyékolással kapcsolatban egy korábbi bejegyzésben is olvashatsz.

De nemcsak akkor használhatjuk ki az okosotthonunkat, ha több napra elutazunk, számos rutinnal egyszerűsíthetjük az életünket akkor is, ha dolgozni megyünk, vagy csak pár órára hagyjuk el a lakást. Persze az okosotthon továbbra sem mindenható, hiszen ebédet nem fog főzni, nem hajtogatja össze a ruhákat és sajnos a gyerekek széthagyott játékait sem fogja elpakolni.

Nem tudod, hogy akkor mégis miben lehet számodra hasznos? Íme néhány példa:

  • Az okos zárral bezárja az ajtót, ha elindultál (ezt különféle feltételekhez kötheted a saját szokásaidnak megfelelően, például ha nem érzékel mozgást bizonyos ideig, és nincs otthon a telefonod; de kötheted napszakhoz, vagy a hangaszisztensnek kiadott utasításhoz is)
  • Lekapcsolja a felesleges fogyasztókat, így nem világít egész nap felesleges a lámpa, ha reggel elfelejtetted lekapcsolni
  • Fel tud porszívózni amíg nem vagy otthon, így tiszta lakás vár, amikor fáradtan hazaérkezel
  • Elindítja a mosógépet és a mosogatógépet, így nem kell hallgatnod a gépek zúgását, amikor otthon vagy, ráadásul tiszta ruhák és edények várnak rád, mikor hazaérsz
  • A macskaajtó integrálásával távolról (vagy automatizmussal) tudod szabályozni, hogy háziállataid mikor mehetnek be a házba (így elkerülheted, hogy összetűzésbe keveredjenek a robotporszívóval)
  • Okos csengő segítségével szólhatsz a futárnak, hogy hová teheti a csomagot, ha éppen nem tudod átvenni
  • A nemvárt eseményekről értesít, illetve akár meg is oldja azokat. Például vihar esetén lezárja az árnyékolókat, vagy elzárja a főcsapot, ha vizet érzékel a padlón
  • Optimalizálja a hőmérsékletet a lakásban az árnyékolók, a hűtés-fűtés szabályozók és a hőmérséklet szenzorok segítségével, így kellemes hőmérséklet lesz a lakásban, mire hazaérsz – mindezt a leghatékonyabb energiafelhasználással

Ha otthonról dolgozol, mások a körülmények, de érdemes ezeket a rutinokat alkalmaznod a szokásaidnak megfelelően. Például egy online meeting alatt is kiszólhatsz a futárnak, a robotporszívót időzítheted úgy, hogy ne egy telekonferencia közepén zúgjon a füledbe, és ilyenkor sem hátrány, ha értesülsz az éppen vízzel elárasztott fürdőszobáról. Ha bővebben érdekelnek a home office rutinok, olvasd el ezt a bejegyzést is!

A Mi történik az okosotthonban, ha elmentünk otthonról? bejegyzés először Okosotthon Guru-én jelent meg.

Kövess minket!

About okosotthon.guru

„A hálószoba lámpa kapcsolójához miért nincs távirányító?” Ez volt az a kérdés, ami elindított 2013-ban az okosotthonok világa felé, ekkor fogalmazódott meg bennem az elhatározás, hogy az otthonomat még kényelmesebbé, biztonságosabbá és nem utolsósorban energiatakarékosabbá teszem. Évekig nézelődtem a piacon fellelhető megoldások között, de még alaposabb utánajárás után sem tudtam eligazodni a rengeteg lehetőség és megoldás között, nem volt a piacon olyan megoldás vagy személy, aki átlátta volna a gyorsan változó okosotthon piacot és személyre szabottan tudott volna segíteni az otthonom kialakításában. Az elmúlt évek a lehetőségek feltérképezésével, kipróbálásával, valamint az önképzéssel teltek. Megismertem a „csináld magad” megoldásokat, a kész eszközöket majd a komplett épületautomatizálási rendszereket is. Kipróbáltam, szétszedtem, hogy megértsem, hogyan is működik, elkövettem az összes lehetséges hibát, amit ezen téren el lehet követni. Mindig arra törekedtem, hogy átfogóan megértsem és megismerjem a különböző megoldásokat és azok előnyeinek és hátrányainak ismeretében tudjak egyik vagy másik megoldás mellett dönteni. Az idő során azt vettem észre, hogy mások is hasonló helyzetbe kerültek, mint annak idején én. Szembesültek az őket elárasztó lehetőségekkel és nem tudnak választani az okosotthon megoldások között, mert úgy érzik, nincsenek a megfelelő információ birtokában. Feladatomnak éreztem, hogy segítsek nekik, így megalapítottam a Smartopert Kft-t és életre keltettem az Okosotthon Guru márkát, ahol márkafüggetlenül segítek eligazodni azoknak, akik okosotthont szeretnének, hogy valóban rájuk szabott okosotthonuk legyen. Telepítők és villanyszerelők is megkerestek, hogy melyik megoldást javaslom nekik, mert ők sem igazodtak ki a lehetőségek között, így született meg a Smopet, mely naprakész tudást biztosít a szakembereknek a piacon lévő megoldásokhoz, mert így lehetnek kiemelkedőek a területükön és szolgálhatják az ügyfeleik érdekeit.
View all posts by okosotthon.guru →