Kertmozi – szórakozás a kertben hangulatosan

Ez a bejegyzés eredetileg ezen az oldalon jelent meg.

Ha már az otthonunk mellett a kertünket is okossá változtattuk, csak néhány lépés választ el minket attól, hogy egy saját kertmozink is legyen. Nem kell óriási kert ahhoz, hogy a házimozit kivarázsoljuk az udvarunkra, hiszen akár a teraszon is ki lehet alakítani, a lényeg, hogy megfelelő környezetet teremtsünk hozzá.

A helyszín

Mivel a mozi élményhez alapvetően sötétre van szükség, így olyan helyet keressünk, ahová nem világítanak az utcai fények. Válasszunk szélvédett és száraz helyet. Lehetőleg olyan terület legyen, ahol, ha véletlen eleredne az eső vetítés közben, nem ázik el rögtön minden berendezés. A „nézőteret” saját igényeink szerint alakítsuk ki kerti bútorokból, plédekből, párnákból. Érdemes egy-két kis asztalt is elhelyezni, hogy a pattogatott kukorica és az innivalók is elférjenek. Emellett biztosítsunk megfelelő helyet a szükséges eszközöknek, és a biztonságos, kültérre minősített áramforrásról se feledkezzünk meg.

A szükséges eszközök

A kertmozi egyik legfontosabb része a vetítővászon, így érdemes odafigyelni, hogy milyen megoldást választunk. A kifeszített lepedőtől a motorizált, vízálló vászonig egy igen széles palettáról válogathatunk. Ha kényesek vagyunk a képminőségre, akkor biztos, hogy nem a lepedőre esik a választásunk (arra viszont jó lehet, hogy megtervezzük a segítségével, hogy mekkora az ideális vászon, és hol érdemes elhelyezni).

A vászon rögzítése szerint találunk állandó, fel- vagy lehúzható(padló vagy plafon vászon), mobil (összecsukható), felfújható, felfesthető megoldásokat is, így a saját környezetünkre szabhatjuk a vászon megjelenését. A legfontosabb paramétere a kültérre tervezett vásznaknak a környezeti hatásoknak (nedvesség, hőmérséklet) való ellenállás, erre érdemes elsősorban figyelnünk, ha kültérre tervezzük a kertimoz megoldásunkat.

A megvilágítás iránya szerint a vászon kaphatja hátulról (áteresztő vászon) vagy szemből (visszaverő vászon, ez a gyakoribb) a fényt.

Vászon anyagok

A vászon anyagát a végére hagytam, talán ez befolyásolja leginkább az élményt és kiválasztásakor nem csak a környezetet, de a vetítőgép paramétereit is figyelembe kell venni. A hordozó anyag lehet préselt PVC, amely jól ellenáll a külső környezeti hatásoknak, de könnyen hullámosodik és a fényvisszaverése sem túl jó, viszont olcsó. A magasabb árkategóriában a többrétegű megoldások dominálnak, aho la hátsó sötételő réteget követi a tartó réteg, majd a hullámosodást gátló réteg következik, végül a felületi kezelés, ami biztosítja a fényvisszaverés, színvisszaadás és a kontraszt megfelelő arányait. Egyes vásznak a 3D vetítést segítik, mások akusztikus tulajdonságaikkal emelkednek ki, ahol a vászon mögé helyezhetők a hangfalak.

A projektor kiválasztása legalább olyan nehéz, mint a vászoné. A piacon számos különböző megoldást találunk és az árak is több nagyságrendet átfognak. Mivel kültéren használjuk, netán egyszerű vászonnal (ami inkább elnyeli, mint visszaveri a fényt), minimum elvárás a projektorral szemben az 1500, de inkább 3000 lumen. Az elhelyezésére több megoldás is lehetséges. Ha tető alatt helyezkedik el, építhetünk neki fix állványt, egy gurulós megoldással pedig a kert bármely részén elhelyezhetjük a lejátszóval együtt. Ha biztosra akarunk menni, válasszunk kültéri, vízálló típust.
A projektorba épített médialejátszók esetében a “kevesebb több” elvét érdemes követnünk és inkább külső média lejátszót kapcsolni a “buta projektorhoz”. Ennek egyszerű oka van: az alsó és közép kategóriában az integrált androidos megoldás elavult és nem média lejátszására találták ki. Jó szolgálatot tehet egy felújított modell is, viszont mindig vegyük figyelembe, a benne lévő lámpának mennyi a hátralévő élettartama illetve hogy mennyibe kerül a csere izzó.

Kültéren különösen nagy szerepe van a jó minőségű hangszóróknak a kertmozi kialakításában és azok megfelelő elrendezésének is. Sokkal több alapzajt kell kiszűrni, mindezt úgy, hogy lehetőleg a szomszédok nyugalmát se zavarjuk meg. Számos olyan hangszóró érhető el a piacon, amelyeket kifejezetten kültéri használatra terveztek, de választhatjuk azt a megoldást is, hogy hangszórók helyett fülhallgatókat kötünk a rendszerre és “csendes diszkó” szerűen hallgatjuk a filmet.

Az okos kertmozi rutin

Egy okosotthon rutin akkor lesz igazán jó, ha észrevétlenül teszi a dolgát, így a „kertmozi” megtervezéskor is próbáljuk ezt az elvet követni. Tűzzük ki azt célnak, hogy úgy működjön, mintha egy rendes moziba sétálnánk be. Vagyis nekünk csak le kell ülni, és minden más automatán működik. Nem kell kapcsolgatni a lámpákat, állítgatni a projektort, egyedül a rágcsálnivalót kell vinni magunkkal.

A mozi élményhez úgy alakítsuk ki a fényeket, hogy a „nézőtér” körül halvány világítás legyen, amely teljesen elsötétedik, ha a „kertmozi” okosotthon rutint elindítjuk. Ha a kinti okos világítás kiépítése előtt állunk, és szeretnénk kertmozit is, mindenképpen vegyük figyelembe a tervezésnél az ehhez szükséges feltételeket. Érdemes a kerti világítás összes funkcióját összeszedni, amikor tervezzük, így sokkal praktikusabban tudjuk felépíteni a rendszert. Például ugyanazt a ledsort eltérő beállításokkal használhatjuk a kertmozinkban, ami a téli hangulatot biztosítja a karácsonyi időszakban.

A „kertmozi” rutin része lehet az is, hogy fanfárként funkcionál, és az általunk beállított zenével jelzi a családtagoknak, hogy kezdődik a film. Ezzel egyidőben bekapcsol a projektor, ha motorizált, kültéri vásznunk van, automatikusan leereszkedhet.  Előre beállíthatjuk a kiválasztott filmet, de akár a hangasszisztensünk segítségével az utolsó pillanatban is kiválaszthatjuk. Hasonlóan az előbbiekhez, a „film vége” rutinnal felkapcsolhatjuk a fényeket, felhúzhatjuk a vásznat és leállíthatjuk a projektort is, de ha szeretnénk, automatikusan elindulhat a rutin a következő programhoz, például egy késő esti hangulatos beszélgetéshez a kertben.

A Kertmozi – szórakozás a kertben hangulatosan bejegyzés először Okosotthon Guru-én jelent meg.

Kövess minket!

About okosotthon.guru

„A hálószoba lámpa kapcsolójához miért nincs távirányító?” Ez volt az a kérdés, ami elindított 2013-ban az okosotthonok világa felé, ekkor fogalmazódott meg bennem az elhatározás, hogy az otthonomat még kényelmesebbé, biztonságosabbá és nem utolsósorban energiatakarékosabbá teszem. Évekig nézelődtem a piacon fellelhető megoldások között, de még alaposabb utánajárás után sem tudtam eligazodni a rengeteg lehetőség és megoldás között, nem volt a piacon olyan megoldás vagy személy, aki átlátta volna a gyorsan változó okosotthon piacot és személyre szabottan tudott volna segíteni az otthonom kialakításában. Az elmúlt évek a lehetőségek feltérképezésével, kipróbálásával, valamint az önképzéssel teltek. Megismertem a „csináld magad” megoldásokat, a kész eszközöket majd a komplett épületautomatizálási rendszereket is. Kipróbáltam, szétszedtem, hogy megértsem, hogyan is működik, elkövettem az összes lehetséges hibát, amit ezen téren el lehet követni. Mindig arra törekedtem, hogy átfogóan megértsem és megismerjem a különböző megoldásokat és azok előnyeinek és hátrányainak ismeretében tudjak egyik vagy másik megoldás mellett dönteni. Az idő során azt vettem észre, hogy mások is hasonló helyzetbe kerültek, mint annak idején én. Szembesültek az őket elárasztó lehetőségekkel és nem tudnak választani az okosotthon megoldások között, mert úgy érzik, nincsenek a megfelelő információ birtokában. Feladatomnak éreztem, hogy segítsek nekik, így megalapítottam a Smartopert Kft-t és életre keltettem az Okosotthon Guru márkát, ahol márkafüggetlenül segítek eligazodni azoknak, akik okosotthont szeretnének, hogy valóban rájuk szabott okosotthonuk legyen. Telepítők és villanyszerelők is megkerestek, hogy melyik megoldást javaslom nekik, mert ők sem igazodtak ki a lehetőségek között, így született meg a Smopet, mely naprakész tudást biztosít a szakembereknek a piacon lévő megoldásokhoz, mert így lehetnek kiemelkedőek a területükön és szolgálhatják az ügyfeleik érdekeit.
View all posts by okosotthon.guru →