Kapu automatizálás – kapuk integrációja okosotthonba

Ez a bejegyzés eredetileg ezen az oldalon jelent meg.

Kapu automatizálás

Az autó behajtók, kertkapuk automatizálása valamint okosotthonba integrálása kritikus kérdés mind kényelmi, mind biztonsági szempontból, hiszen ingatlanunkba biztosítunk velük bejutást. Nézzünk, mit adhat nekünk a kapu automatizálás!

Legyen az a kerti behajtó vagy a zárt garázs, a legkényelmesebb bejutást távvezérléssel oldhatjuk meg. Ki gondolná, hogy az első elektromos megoldás már majdnem 100 éves.

A kapu és garázs kapu vezérlés történelme

Az első elektromos kapu vezérlést 1881-ben, Kanadában telepítették, míg az elektromos garázs ajtó vezérlést 1926-ban találta fel C.G. Johnson az Egyesült Államokban, majd 1931-ben már a rádió vezérlésű verzióról cikkezett a Popular Science tudományos folyóirat. Míg a kapuk elektromos mozgatása már viszonylag korán megjelent ipari környezetben, majd terjedt el a lakosság körében, a garázs kapu elektromos mozgatásának elterjedésére viszonylag sokat, 40 évet, kellett várni az elterjedéséig, ekkorra viszont már bevált szokás lett a rádió távirányítású garázskapu. (A sorházak idején a kertkapu kevésbé volt a házak része, viszont az utcára nyíló fedett garázs hozzátartozott.)
Ezzel érkeztek is a problémák: Mivel a kezdeti modellekben még jelen lévő biztonsági mechanizmusok feláldozásra kerültek a gazdaságosabb előállítás oltárán, így számos tragikus balesetet okozott a garázskapu, ahol nem volt semmilyen érzékelő, ami az elakadást, beszorulást érzékelte volna. Egy állami rendelet hatására jelent meg az első infravörös érzékelős model 1993-ban, amely természetesen a toló és szárnyas kapu mozgatásra is átterjedt.
A kapu vezérlésének otthonba integrálásának igénye az otthonautomatizálási rendszerek elterjedésével együtt.
Még egy érdekesség: 2019 óta csak szünetmentesített garázskapu mozgatókat lehet eladni az az USA egyes államaiban (többek halálát okozta, hogy a nagy tűzvészek időszakában az áramkimaradás miatt nem tudták kinyitni a garázskaput).

Mikor lesz sikeres a kapu automatizálás?

Akár a kert (egy vagy két szárnyú, toló- vagy úszókapu), akár a garázs (legyen az szekcionált, vagy billenő) kapuról beszélünk az okosotthonba való bekötéshez a vezérlő panel egyes ki- és bementei lesznek a hasznunkra.
A vezérlő panelek vagy rendelkeznek olyan illesztéssel, amivel már közvetlenül is illeszthetjük az adott okosotthon rendszerbe (Tipikusan ilyen a Fibaro-Nice vagy a Homee-Hörmann kombináció) vagy a nyitási és fotocella bemenetek illetve a végállás jelzők segítségével tudjuk az információkat begyűjteni és továbbadni.
Amire szükségünk van a kapu vezérlés digitalizálásának kivitelezéséhez, az a kapu nyitás (teljes és gyalogos), illetve a külső fotocella vezérlő körének sorkapcsai.
Ezen felül hasznos ha a zárt állapotról is van információnk (a nyitás végállásáról sem rossz, ha van, de az a kisebb prioritású), ami jöhet a végállás kapcsolóról vagy a nyitás érzékelőről (reed reléről).

Számos megoldást alkalmazhatunk a kapu automatizálás megvalósítására, lehet Bluetooth-os, akár egy egész társasház kapuforgalmát menedzselő rendszer, vagy egy telefonhívásra/alkalmazásból is induló megoldás, de alkalmazhatunk egy potenciál-mentes okos relét is erre, míg a nyitási jel “digitalizálására” alkalmazhatjuk a Shelly Uni wifi-s bementet is.

 

Kövess minket!

About okosotthon.guru

„A hálószoba lámpa kapcsolójához miért nincs távirányító?” Ez volt az a kérdés, ami elindított 2013-ban az okosotthonok világa felé, ekkor fogalmazódott meg bennem az elhatározás, hogy az otthonomat még kényelmesebbé, biztonságosabbá és nem utolsósorban energiatakarékosabbá teszem. Évekig nézelődtem a piacon fellelhető megoldások között, de még alaposabb utánajárás után sem tudtam eligazodni a rengeteg lehetőség és megoldás között, nem volt a piacon olyan megoldás vagy személy, aki átlátta volna a gyorsan változó okosotthon piacot és személyre szabottan tudott volna segíteni az otthonom kialakításában. Az elmúlt évek a lehetőségek feltérképezésével, kipróbálásával, valamint az önképzéssel teltek. Megismertem a „csináld magad” megoldásokat, a kész eszközöket majd a komplett épületautomatizálási rendszereket is. Kipróbáltam, szétszedtem, hogy megértsem, hogyan is működik, elkövettem az összes lehetséges hibát, amit ezen téren el lehet követni. Mindig arra törekedtem, hogy átfogóan megértsem és megismerjem a különböző megoldásokat és azok előnyeinek és hátrányainak ismeretében tudjak egyik vagy másik megoldás mellett dönteni. Az idő során azt vettem észre, hogy mások is hasonló helyzetbe kerültek, mint annak idején én. Szembesültek az őket elárasztó lehetőségekkel és nem tudnak választani az okosotthon megoldások között, mert úgy érzik, nincsenek a megfelelő információ birtokában. Feladatomnak éreztem, hogy segítsek nekik, így megalapítottam a Smartopert Kft-t és életre keltettem az Okosotthon Guru márkát, ahol márkafüggetlenül segítek eligazodni azoknak, akik okosotthont szeretnének, hogy valóban rájuk szabott okosotthonuk legyen. Telepítők és villanyszerelők is megkerestek, hogy melyik megoldást javaslom nekik, mert ők sem igazodtak ki a lehetőségek között, így született meg a Smopet, mely naprakész tudást biztosít a szakembereknek a piacon lévő megoldásokhoz, mert így lehetnek kiemelkedőek a területükön és szolgálhatják az ügyfeleik érdekeit.
View all posts by okosotthon.guru →