Hűsítő nyári wellness az okosotthonban

Ez a bejegyzés eredetileg ezen az oldalon jelent meg.

Nemcsak a munkavégzés, de a szórakozás helyszíne is eltolódott az otthonunk felé az elmúlt időszakban. Éppen ezért a home office mellett a kikapcsolódáshoz köthető otthon okosítások is egye inkább előtérbe kerülnek. A nappali és az étkező még inkább otthoni közösségi térré változik, az udvar pedig kertmozivá alakul. A nyári melegben egyre inkább szükségét érezzük, hogy valamilyen módon lehűtsük magunkat. Az árnyékolás, a hűtés és a légtechnika segítségével kellemesebb környezetet varázsol nekünk az okosotthonunk. Ha nemcsak a környezeti paramétereket tartjuk szem előtt, hanem szeretnénk a kikapcsolódási, pihenési lehetőségeinket is előtérbe helyezni az otthonunkba, akkor lép be a képbe a házi wellness gondolata.

Ha nem szeretnéd kitenni a lábadat otthonról egy jó wellness élményért, és lehetőséged van arra, hogy egy házi wellnesst alakíts ki, akkor érdemes ezt a megfelelő okosításokkal kivitelezni, így sokkal nyugodtabb kikapcsolódást fog biztosítani, és kevesebb aggodalmat fog okozni.

Attól függően, hogy mit szeretnél – például strandolás a gyerekekkel, medencés kerti party vagy egy romantikus esti wellness – számos megoldás áll a rendelkezésedre.

Nézzük, miben segíthet az okosotthonod!

 

Biztonság

 • Beállíthatunk biztonsági paramétereket, amelyeknél automatikusan lekapcsol egy-egy rendszer és értesítést küld neked a problémáról, például, ha a szauna hőmérséklete túl magas, vagy túl hosszú ideje működik. Vízérzékelő szenzorok segítségével mindig értesülsz, ha rendellenes helyen található víz a házban. A szauna mellett elhelyezett érzékelők segítenek az esetleges tűzesetek gyors észleléséhez, és a szükséges beavatkozások automatikus elindításához. Vízhullámzás jelző segítségével azonnal értesülhetsz nemvárt eseményekről, például, ha házi kedvenced véletlenül a medencében landolt.
 • A vízkeverés automatizálása révén mindig friss víz van a medencében, nem szaporodnak el benne a kórokozók. Ebben például a pH és klórtartalom érzékelők lehetnek a segítségedre.
 • A vízszint monitorozásával lehetőséged van automatikusan tölteni és cserélni a vizet a medencében, így nemcsak a friss vizet biztosítod, de a keringető rendszert is megóvod attól, hogy a túl alacsony vízszint miatt tönkre menjen.
 • Ha kültéri medencéd van, automatikusan lecsukódhat a teteje, ha esik az eső vagy – arra ügyelve, hogy ne csukódhasson rá senkire, ha alatta tartózkodik.
 • Összehangolhatod a kerti automatizmusokkal a medence működését, például ne induljon el a locsolás, amikor épp úszik valaki a medencében.
 • Beltérben a légtechnika segítségével folyamatosan friss levegőt biztosíthatsz, hiszen a hőmérséklet és a páratartalom alapján cseréli a levegőt.

 

Energiatakarékosság

 • Egy jól automatizált rendszerben érzékelők biztosítják az adatokat (pl. hőmérséklet, páratartalom, időjárás, fényviszonyok) az egyes beavatkozásokhoz, és okos kapcsolók vezérlik az egyes eszközöket, berendezéseket (pl. a világítást, multimédiát, a vízkeringetést, a légtechnikát). Mivel az érzékelők adatai alapján optimalizálja a rendszer a működését, így sokkal kevesebb energiát fogyaszt, mint ha mi magunk állítanánk, amikor éppen eszünkbe jut.
 • A medence hőmérséklete kevésbé fog lecsökkenni, ha a kinti hőmérséklet emelkedésekor a medence teteje lezárul. Kevésbé párolog el a víz, és megtartja a meleget északára. (És az sem utolsó szempont, hogy tiszta marad, nem potyognak bele a falevelek, így nem kell gyakran vizet cserélni – és a gyerekek se esnek bele, amikor a kertben rohangálnak).
 • Beállíthatod, hogy a világítás külső fényeknek megfelelően kapcsol fel, így feleslegesen nem világít, amikor még megfelelőek a fényviszonyok.
 • Arra is érdemes figyelni, hogy esőben ne melegítse a vizet, ha esetleg nem tudjuk a tetejét lecsukni.
 • Ha szeretnéd, mérheted is a fogyasztást (ilyet egyébként a ház bármely részén csinálhatsz, így felismerheted azokat a fogyasztókat, amelyek a nagy áramfogyasztásért felelnek).

 

Kényelem és élmény

 • Előre beállíthatod, hogy mikor szeretnéd használni a szaunát és a medencét, így neked csak be kell sétálnod az előmelegített szaunába, vagy belecsobbanni a hűsítő vízbe. Indítsd el távolról a beállítást, amikor elindulsz haza a munkából vagy várjon automatikusan minden reggel adott időben a napi rutin részeként a megfelelő hőmérséklettel.
 • Ha szeretnéd, a kinti hőmérséklethez is igazodhat a rendszer, vagyis télen melegebb, nyáron hidegebb vízzel vár a medencéd.
 • Attól függően, hogy romantikus, bulizós vagy relaxálós hangulatot szeretnél, jól beállított okosotthon rutinok meghívásával a megfelelő fényeket és zenéket varázsolhatod elő.

 

Ha elhatároztad magad, hogy szeretnél egy saját kis (vagy nagy) wellness központot, ne hagyd ki az okosítását. Kicsit kell csak többet költeni rá, de nagyon sokat segít a működtetésében.

Ha pedig alapvetően úgy érzed, hogy neked nem éri meg mindez (mert például évente egyszer jársz strandra, és az év további 364 napján nincs is ilyesmihez kedved), vagy nincs most lehetőséged most mindezt megvalósítani, a fürdőszobád okosításával is megalkothatsz egy mini wellness szigetet az otthonodba, ahová elmenekülhetsz egy stresszes nap után. Az okos világításon és a hangulatos zenén túl itt is számos okosítás áll a rendelkezésünkre, de erről majd egy későbbi posztban részletesebben is beszélünk.

 

Kövess minket!

About okosotthon.guru

„A hálószoba lámpa kapcsolójához miért nincs távirányító?” Ez volt az a kérdés, ami elindított 2013-ban az okosotthonok világa felé, ekkor fogalmazódott meg bennem az elhatározás, hogy az otthonomat még kényelmesebbé, biztonságosabbá és nem utolsósorban energiatakarékosabbá teszem. Évekig nézelődtem a piacon fellelhető megoldások között, de még alaposabb utánajárás után sem tudtam eligazodni a rengeteg lehetőség és megoldás között, nem volt a piacon olyan megoldás vagy személy, aki átlátta volna a gyorsan változó okosotthon piacot és személyre szabottan tudott volna segíteni az otthonom kialakításában. Az elmúlt évek a lehetőségek feltérképezésével, kipróbálásával, valamint az önképzéssel teltek. Megismertem a „csináld magad” megoldásokat, a kész eszközöket majd a komplett épületautomatizálási rendszereket is. Kipróbáltam, szétszedtem, hogy megértsem, hogyan is működik, elkövettem az összes lehetséges hibát, amit ezen téren el lehet követni. Mindig arra törekedtem, hogy átfogóan megértsem és megismerjem a különböző megoldásokat és azok előnyeinek és hátrányainak ismeretében tudjak egyik vagy másik megoldás mellett dönteni. Az idő során azt vettem észre, hogy mások is hasonló helyzetbe kerültek, mint annak idején én. Szembesültek az őket elárasztó lehetőségekkel és nem tudnak választani az okosotthon megoldások között, mert úgy érzik, nincsenek a megfelelő információ birtokában. Feladatomnak éreztem, hogy segítsek nekik, így megalapítottam a Smartopert Kft-t és életre keltettem az Okosotthon Guru márkát, ahol márkafüggetlenül segítek eligazodni azoknak, akik okosotthont szeretnének, hogy valóban rájuk szabott okosotthonuk legyen. Telepítők és villanyszerelők is megkerestek, hogy melyik megoldást javaslom nekik, mert ők sem igazodtak ki a lehetőségek között, így született meg a Smopet, mely naprakész tudást biztosít a szakembereknek a piacon lévő megoldásokhoz, mert így lehetnek kiemelkedőek a területükön és szolgálhatják az ügyfeleik érdekeit.
View all posts by okosotthon.guru →