Az IKEA megoldásai – bevezető

Ez a bejegyzés eredetileg ezen az oldalon jelent meg.

Új sorozatot indítunk, ahol az egyes ökoszisztémák megoldásait fogjuk górcső alá venni és megnézni, hogyan teljesítenek ezek az eszközök a saját okosotthon megoldásukban valamint hogyan illeszthetőek más rendszerekhez. Az első választottunk az IKEA, aki 2017 március 31-én tört be az okosotthon eszközök piacára a TRÅDFRI (a név fordítása “vezeték nélküli”) led izzó piacra dobásával és ezzel kibővítette a 2012-ben útjára indított IKEA Home Smart koncepciót “Smart Home” eszközökkel is.

A 2017-es megjelenést egy fél éves tesztelési fázis előzte meg, komoly piacfelmérések után illesztette be az IKEA a saját portfóliójába az okos eszközöket. Ugyan az IKEA-tól nem szokatlan, hogy elektronikai termékeket árul – elég csak a háztartási gép kínálatra gondolni – de csak ritkán adódik a cég életében, hogy egy teljesen új üzletágat húz fel a semmiből. Márpedig ez történt 2019 nyarán, amikor az egységesített Home Smart koncepció alá beterelt megoldásoknak saját divíziót és jelentős erőforrásokat dedikált.

A Home Smart koncepció – ahol a Home, vagyis otthon a hangsúlyosabb, ezért került előre – célja nem az okos otthoni eszközök megalkotása, hanem a kialakított otthoni design átalakítása az adott hangulatunknak megfelelően. Ezt fontos tudni, ha az IKEA által kínált okosotthon eszközöket vizsgáljuk, mert így válik érthetővé a “hibrid eszközök” koncepciója, így érthető meg igazán a SYMFONISK vagy a FÖRNUFTIG termékek “bútorba” rejtése.

Az IKEA Home Smart eszközeinek fontos tulajdonsága, hogy “távvezérléses” megoldásként is üzemelnek, nem kell hozzá feltétlenül a TRÅDFRI jeltovábbító., de ha ezt is megvesszük, akkor a termékcsaládot akár Apple Home, Amazon Alexa vagy Google Home alá is illeszthetjük.
Az IKEA Smart Home eszközei a jeltovábbítón vagy akár közvetlenül is illeszthetőek a Zigbee képes aggregátorokkal, mint a Homey, Zipato, SmartThings vagy egy Zigbee strick segítségével a Home-Assistant, OpenHab, Domoticz, de egyes IKEA termékek a Philips Hue rendszerben is működnek.

A sorozat következő részében a hangkeltő megoldásokat vesszük végig.

Kövess minket!
more

About okosotthon.guru

„A hálószoba lámpa kapcsolójához miért nincs távirányító?” Ez volt az a kérdés, ami elindított 2013-ban az okosotthonok világa felé, ekkor fogalmazódott meg bennem az elhatározás, hogy az otthonomat még kényelmesebbé, biztonságosabbá és nem utolsósorban energiatakarékosabbá teszem. Évekig nézelődtem a piacon fellelhető megoldások között, de még alaposabb utánajárás után sem tudtam eligazodni a rengeteg lehetőség és megoldás között, nem volt a piacon olyan megoldás vagy személy, aki átlátta volna a gyorsan változó okosotthon piacot és személyre szabottan tudott volna segíteni az otthonom kialakításában. Az elmúlt évek a lehetőségek feltérképezésével, kipróbálásával, valamint az önképzéssel teltek. Megismertem a „csináld magad” megoldásokat, a kész eszközöket majd a komplett épületautomatizálási rendszereket is. Kipróbáltam, szétszedtem, hogy megértsem, hogyan is működik, elkövettem az összes lehetséges hibát, amit ezen téren el lehet követni. Mindig arra törekedtem, hogy átfogóan megértsem és megismerjem a különböző megoldásokat és azok előnyeinek és hátrányainak ismeretében tudjak egyik vagy másik megoldás mellett dönteni. Az idő során azt vettem észre, hogy mások is hasonló helyzetbe kerültek, mint annak idején én. Szembesültek az őket elárasztó lehetőségekkel és nem tudnak választani az okosotthon megoldások között, mert úgy érzik, nincsenek a megfelelő információ birtokában. Feladatomnak éreztem, hogy segítsek nekik, így megalapítottam a Smartopert Kft-t és életre keltettem az Okosotthon Guru márkát, ahol márkafüggetlenül segítek eligazodni azoknak, akik okosotthont szeretnének, hogy valóban rájuk szabott okosotthonuk legyen. Telepítők és villanyszerelők is megkerestek, hogy melyik megoldást javaslom nekik, mert ők sem igazodtak ki a lehetőségek között, így született meg a Smopet, mely naprakész tudást biztosít a szakembereknek a piacon lévő megoldásokhoz, mert így lehetnek kiemelkedőek a területükön és szolgálhatják az ügyfeleik érdekeit.
View all posts by okosotthon.guru →