Kint jártunk a Construma kiállításon

Idén ismét megrendezésre került a Construma építőipari szakkiállítás, melyre mi is ellátogattunk az OkosOtthonBolt meghívására.

A hazai építőipar egyik legfontosabb rendezvényén ezúttal is sok cég képviseltette magát, eléggé nagy részt szenteltek például a napelemeknek, kényelmi szolgáltatásoknak (jacuzzi, szauna), beltérnek (konyha) vagy épp az építés technológiai megoldásoknak. Természetesen minket az épület automatika érdekelt leginkább, melyből szerencsére akadt jó pár hazai, sőt külföldi résztvevő is.

Ezek között is voltak érdekes pavilonok, mint a velociraptoros TELL, vagy a szabadulószobás Okosotthon Guru – Legrand stand:

Első célunk természetesen az OkosOtthonBolt standja volt, melynél a legújabb Sonoff és Shelly termékekkel ismerkedhettünk meg. A kínálat bőséges és a bemutató is profi; még a falon belülre is be tudtak kukucskálni a hogyan működik után érdeklődők. Út közben belefutottunk a Daniella által kirakott INELS buszos épület automatizálási rendszerbe, illetve a Hikvision/TELL standján álló mozgó és hangot adó (!) velociraptorba, melyet a TELL saját gyártmányú vezérlője keltett életre.

Következő utunk a Grenton nagy helyet elfoglaló ám letisztult standja felé vezetett. Ők a prémium felhasználói élményre lőnek, melyet jól példáz a különféle borítású fali kapcsolóik választéka, vagy éppen a moduljaik designja. A buszos és vezeték nélküli megoldásra épülő rendszer Z-Wave, Dali, Modbus és egyéb eszközökkel is bővíthető.

Útközben megnéztük a Legrand Valena Life megoldását, mely rengeteg kivitelben érhető el. Ezeket követte a konkurensnek nevezhető Schneider Wiser megoldása, mely ismerős lehet a Tuya platformot használóknak.

A kiállításon végre élőben is meg tudtuk nézni a Nective Light vezérlőt, mely egy univerzális modulból álló épület automatizálási megoldás, ahol a fő hangsúly a programozó mentes telepíthetőség.

KNX vonalról több cég is képviseltette magát, mint például a Távvezérlés.hu; ahol a Comfort-Click Jigsaw szerverrel automatizálták a standjukat: volt szélre lezáró redőny, vízbetörésre automatikusan elzáródó és áramtalanító fürdőszoba és mozi módba kapcsoló nappal. Nem voltak rest pár easter egg-et is elrejteni az automatizálásban 🙂

Másik érdekes KNX-es megoldás az [email protected] volt, mely egy KNXEasy szerű megoldás, amihez nincs szükség ETS szoftverre a beüzemeléshez.

Az InteSys standján megismerkedhettünk a központ nélküli – ám kifejezetten szép – Velbus és Gewiss rendszerrel.

Utolsónak a Pierre standját néztük meg, ahol a kifejezetten a felhasználói élményre kihegyezett okos otthonokba, hotelekbe és társasházakba szánt saját fejlesztésű vezérlőjüket és alkalmazásukat tudtuk megtekinteni. Ők szintén univerzális vezérlőben gondolkodnak, mely normál ethernet kapcsolaton keresztül bővíthető.

A kiállítás többi standján is találtunk persze érdekességeket, mint az okos tükröt, a látogató csalogató kis robotot vagy éppen a kávé készítő robotkart. Voltak továbbá egyéb háztartási kiegészítők is, mint például légtisztítók a Philips standján.

 

Bár idén a látogatók száma még nem érte el a COVID előtti állapotot, azért jó volt ismét fizikai eseményen részt venni, főleg, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kap az épület automatizálás és az okos otthon. Találkozunk jövőre, addig is külön köszönet az OkosOtthonBoltnak a meghívásért.

Kövess minket!
, , , , , , , , , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →